A Korrupciókutató Központ Budapest „nem kíván részt venni” az Integritás Hatósággal való közös munkában

POLITIKA
2022 november 23., 12:22
comments 11

Tóth István János közgazdász, a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) vezetője a hvg.hu-nak azt mondta a CRCB „nem kíván részt venni” az együttműködésben az Integritás Hatósággal.

Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (k) és Molbusz Tímea alelnök (j) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében
photo_camera Dabóczi Kálmán alelnök, Bíró Ferenc elnök és Molbusz Tímea alelnök az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az Integritás Hatóság november 14-én írt ki pályázatot Korrupcióellenes Munkacsoportjukba, amibe hivatalosan nem kormányzati szereplőket, vagyis civileket is keresnek arra a feladatra, hogy velük közösen dolgozzanak. A pályázat november 24-én, csütörtökön zárul le, de a hvg.hu úgy tudja, a civil szervezetek nem tolonganak a lehetőségért, és az Integritás Hatóság november 23-i közleményében is jelezte, hogy továbbra is várják a jelentkezéseket.

A rendszerszintű korrupció létezését tagadó kormánytöbbség az EU-nak engedve más intézkedések mellett azért hozta létre az új szervet, hogy Brüsszel ne vonja el a Magyarországnak járó kohéziós pénzek harmadát, 3000 milliárd forintot.

A CRCB vezetőjével készült interjúnkban Tóth István János napokkal ezelőtt azt mondta, „ez egy kleptokrata rendszer, amin egy új hatóság létrehozása semmit nem változtat”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.