Egy láb nélküli férfi is bekerült az Európai Űrügynökség űrhajósprogramjába

űr
november 23., 20:41
comments 2

Először csatlakozott fogyatékkal élő személy az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajóskiképző programjához. A 41 éves brit John McFall egyik lábát egy baleset miatt amputálni kellett 19 éves korában, később paralimpiai rövidtávfutóként vált ismertté.

McFall egyáltalán nem biztos, hogy az űrbe is kijut, ő az ESA és a NASA közös hatástanulmányának keretében vesz részt az űrhajóskiképzésen. Abban segíti a mérnököket, hogy megértsék, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a jövőbeli missziókban fogyatékkal élők is részt vehessenek. Az ESA azt mondta, szeretné kiszélesíteni annak meghatározását, hogy mit jelent az űrbe jutáshoz „megfelelő eszközökkel” rendelkezni. McFall azt mondta, büszke és hálás, hogy lehetőséget kapott egy ilyen merész és bátor projektben.

photo_camera Balra Meganne Christian tartalékos, középen John McFall, jobbra Rosemary Coogan hivatásos űrhajós-jelölt. Fotó: JOEL SAGET/AFP

„Megtettük az első lépést azzal, hogy a jelentkezést bizonyos típusú fizikai fogyatékossággal élő emberek előtt is megnyitottuk, és nagyon reméljük, hogy elküldhetjük majd őket egy misszióra a Nemzetközi Űrállomásra” - mondta Dr. David Parker, az ESA humán és robotizált űrkutatásért felelős igazgatója.

Az ESA 13 éve nem vett fel új jelentkezőket, most 23 ezer ember közül választották ki a jelölteket. Öt embert viszont már biztosan hivatásos asztronautának képeznek ki, három férfit és két nőt.

Kedden Szijjártó Péter is az Európai Űrügynökségnél járt, ahol megállapodást írtak alá arról, hogy öt év alatt négymilliárd forintnyi támogatást kapnak magyar kis- és középvállalkozások a nagy európai projektekhez szükséges technológiai háttér kifejlesztéséhez. Azt is elmondta, hogy a magyar űrprogramban már csak nyolc jelölt van versenyben. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt