Ez nem a 2018-as Horvátország

futball
november 23., 12:02
comments 3

Két európai csapat küzdött egymással a 2022-es világbajnokság F csoportjának első mérkőzésén. A négy éve ezüstérmes horvátok azzal a marokkói csapattal csaptak össze, amelynek 14 tagja született Európában, és ennél is többen játszanak a kontinensen. Többen, mint például Ziyech és Hakimi a legjobb klubokban.

photo_camera A marokkói Amrabat választja el a labdától Luka Modricot Fotó: OZAN KOSE/AFP

A lelátón egyértelmű túlerőben lévő marokkóiak számára így az volt a kérdés, hogy masszív, jól szervezett csapatuk mihez tud kezdeni a 2018 óta fokozatos fiatalításba kezdő, de a kulcspozíciókban Rakiticet leszámítva még mindig a nagy öregeket, Brozovicot, Perisicet és persze Modricot játszató horvátok ellen.

A meccs a talán az idegesség számlájára írható marokkói védelmi hibákkal kezdődött, de a horvátok nem tudtak komoly helyzetet kialakítani az ajándékba kapott labdákból. Az észak-afrikai zavar azonban csak néhány percig tartott, és miután a marokkóiak megnyugodtak, a félpályáig szorították vissza az ott elég tanácstalanul passzolgató horvátokat.

A félidő közepén már a marokkói támadásokban volt benne inkább a veszély, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. A horvát védelem így is többször zavarba jött, és sokatmondó volt, hogy maga Modric volt kénytelen a saját tizenhatosa előterében rombolni, ráadásul többször szabálytalankodás és veszélyes marokkói pontrúgás árán.

A félidő végére teljesen ellaposodott a játék, beszédes az adat, hogy mindössze két percet hosszabbított az argentin játékvezető. De ebben a két percben a horvátoknak futotta egy távoli Modric-lövésre, valamint a meccs első – és mint később kiderült egyetlen – komoly helyzetére, amikor Vlasic közeli lövését Bounou kapus bravúrral, lábbal védte.

A második félidő elején mindkét oldalon volt egy kisebb helyzetecske, de az ezeket követő fetrengések és sérülések hatására végképp teljesen leeresztett a meccs. A 96. percig horvát tanácstalanságon és türelmesen várakozó, a meccs alakulásával minden bizonnyal elégedett marokkóiakon kívül nem is láttunk mást. A Modric felrúgásáért a meccs első sárga lapját beszerző Amrabat megmozdulása szinte már izgalmasnak számított az általános unalomban.

Ez volt a harmadik 0:0 a világbajnokság tizedik meccsén, de ez a három közül is jó eséllyel ez a horvát-marokkói volt a legunalmasabb. A gól nélküli döntetlent azonban a két csapat és szurkolóik egészen más szemszögből nézhetik, A marokkóiak örülhetnek, hogy jól szervezett válogatottjuk teljesen megbénította a 2018-as ezüstérmest, és bizakodva tekinthetnek a belgák és főleg a kanadaiak elleni következő meccseikre.

Ezzel szemben a horvátok zátonyra futottak egy papíron gyengébb csapat ellen, és kétséges, hogy idősődő sztárjaik ennél tudnak-e jobban pörögni. Négy éve mindhárom csoportmeccsüket megynerték, és ha most megint messzire akarnak jutni, sürgősen fel kell javulniuk. Ha a következő körben kikapnak a belgáktól, ami teljesen reális forgatókönyv, nagyon nagy bajban lehetnek.

F csoport
Marokkó
0
-
0
Horvátország
Vége
Horvátország
Szövetségi kapitány
4-3-3
Zlatko Dalić
1
D. Livaković
22
J. Juranović
6
D. Lovren
20
J. Gvardiol
19
B. Sosa
10
L. Modrić
11
M. Brozović
8
M. Kovačić
13
N. Vlašić
9
A. Kramarić
4
I. Perišić
Marokkó
Szövetségi kapitány
4-3-3
Walid Regragui
1
Y. Bounou
2
A. Hakimi Mouh
5
N. Aguerd
6
R. Saïss
3
N. Mazraoui
8
A. Ounahi
4
S. Amrabat
15
S. Amallah
7
H. Ziyech
19
Y. En-Nesyri
17
S. Boufal

Aki szeretné hírlevélben megkapni foci-vb-s napi összefoglalóinkat reggelente, itt tud feliratkozni a vonatkozó listára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt