Rétvári a KRÉTA feltöréséről: Dollárbaloldal!!4

POLITIKA
november 23., 6:26
comments 29

A Belügyminisztérium államtitkára egyszerűen nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a tárca indított-e bármilyen vizsgálatot a KRÉTA rendszer feltörésével kapcsolatban. November elején derült ki, hogy adathalászos módszerrel támadták meg a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer fejlesztőcégét, a behatolók így olyan belső adatbázisokhoz férhettek hozzá, amik a magyar közoktatásban dolgozók, tanulók, valamint a tanulók szüleinek személyes, érzékeny adatait tartalmazzák. A Telex cikke szerint az informatikusok tudtak az illetéktelen hozzáférésről, de megpróbálták eltussolni azt. Az ügy miatt Jámbor András független országgyűlési képviselő szimpla kérdéseket intézett a Belügyminisztériumhoz, többek közt arra lett volna kíváncsi, hogy

  • vizsgálta a Belügyminisztérium, hogyan történt az adatok ellopása? Tett bejelentést a NAIH felé a minisztérium? Indult vizsgálat ennek nyomán?
  • Az adatvédelmi incidensről tájékoztatták-e az érintett diákokat, szüleiket, tanáraikat?
  • Ki vállalja a felelősséget az adatvédelmi incidensért? Milyen következmények várhatóak?

Egyetlen kérdésére sem kapott választ.

Rétvári Bence államtitkár megkerülte a Belügyminisztérium vizsgálatáról szóló kérdést, a többit pedig figyelmen kívül hagyta. Válasza szerint a tárca a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból indított vizsgálatának eredményét várja, minden további lépés annak eredményétől függ.

A KRÉTA feltöréséről nem közölt többet Rétvári, inkább dollárbaloldazni kezdett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt