Budapest visszavásárolná a Fővárosi Csatornázási Műveket

17 milliárd forintot költene Budapest vezetése a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) visszavásárlására, írja a Népszava. Ha a közgyűlés megszavazza a javaslatot, a cég teljes egészében önkormányzati tulajdonba kerülne, fizetni viszont csak 2024-ben kellene.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Az FCSM 25 százalék plusz egy szavazatos kisebbségi részvénypakettjét még 1997-ben adta el a főváros egy német-francia konzorciumnak, ahonnan 2015-ben a francia Veolia csoporthoz került. Minden évben a kisebbségi részvényes kapja az osztalék 75 százalékát, ráadásul nála vannak bizonyos szakmai és üzemeltetési hatáskörök is. A privatizációs szerződés most novemberben jár le, ezért van lehetőség a visszavásárlásra.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta, a közszolgáltató cégek az önkormányzatnál vannak a legjobb helyen, és így tudják elérni azt a célt, hogy 2030-ra a város annyi energiát használjon fel, amennyit megtermel.

Az előző, Tarlós István-féle városvezetés is próbálkozott már a visszavásárlással, sikertelenül. A vízművek kisebbségi részvénycsomagját 2012-ben visszaszerezte a főváros, a Főgáz viszont teljes egészében az állami MVM-hez került.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt