Merkel akkor jött rá, hogy nincs elég hatalma, amikor utoljára tárgyalt Putyinnal

külföld
2022 november 25., 07:32
comments 41

A volt német kancellár megvédte korábbi Oroszország-politikáját, szerinte már nem volt annyi hatalma, hogy befolyásolni tudja Putyint. Angela Merkel a Spiegelnek adott interjújában arról beszélt, hogy 2021 nyarára megpróbált európai tárgyalásokat összehívni az orosz elnökkel és Emmanuel Macronnal, de „nem volt elég hatalmam ahhoz, hogy érvényesítsem az akaratomat”, mivel már mindenki tudta, hogy menni fog.

photo_camera Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

Amikor 2021 augusztusában utoljára Moszkvába utazott, érezte, hogy az ő hatalmának már vége, pedig Putyinnak csak ez számít. Jelzésértékűnek tartotta, hogy míg az orosz elnök mindig négyszemközt beszélt vele, az utolsó találkozóra magával vitte Szergej Lavrov külügyminisztert is.

photo_camera Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

Merkel szerint a minszki tűzszünetnek annyi értelme volt, hogy Ukrajna időt nyert, hogy jobban meg tudja védeni magát Oroszországgal szemben. Nem bánta meg, hogy decemberben távozott hivatalából, mert úgy érzi, hogy a kormánya nemcsak Ukrajna, hanem a moldovai, grúziai, szíriai és líbiai konfliktusoknál sem ért el előrelépést. Ezek mindegyikében Oroszország is érintett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.