Népirtássá nyilvánítanák a németek az 1932-33-as ukrajnai éhínséget

háború
2022 november 25., 12:39
comments 15

Jövő szerdán kerülhet a német törvényhoizás alsóháza elé az a javaslat, ami népirtássá nyilvánítaná az 1932-33-as ukrajnai éhínséget, a holodomort. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az előterjesztésben az áll: Oroszország ukrajnai háborúja idején kötelességünk megmutatni, hogy Európában nincs helye többé az elnyomásnak.

A sztálini Szovjetunió által előidézett éhínség legalább négymillió ukrán halálát okozta. A kollektivizálással szembeszegülő ukrán parasztság letörésével párhuzamosan a szovjet ideológiára veszélyesnek ítélt értelmiségieket, írókat is letartóztattak.

photo_camera A krakkói holodomor-emlékmű részlete Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

A német-ukrán törvényhozási bizottság zöldpárti vezetője szerint „Putyin a kegyetlen és bűnös sztálini hagyományokat folytatja. (...) Ismét erőszakkal és terrorral próbálják leigázni az egész országot”. Ferenc pápa a napokban szintén a holodomorhoz hasonlította az ukránok mostani helyzetét.

A Szovjetunió hivatalosan 1987-ig tagadta a holodomort, ami Ukrajnában 2006 óta népirtásnak számít, és minden november utolsó szombatján emlékeznek meg róla. Az orosz megszállók októberben elbontottak a mariupoli holodomor-emlékművet.

Pénteken a német felsőház elfogadta azt a törvénymódosítást, ami bűncselekménnyé nyilvánítja a háborús bűnök tagadását. Ez a holokauszttagadáshoz hasonló szabályozást jelent. (Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt