Újrakezdheti a kitermelést az egyik legnagyobb amerikai olajcég Venezuelában

külföld
2022 november 26., 19:58
comments 3

Korlátozott engedélyt adott az Egyesült Államok a Chevron nevű olajvállalatnak a venezuelai termelés folytatására, miután szombaton a venezuelai kormány és az ellenzék megállapodott a humanitárius segítségnyújtásról, és folytatják a tárgyalásokat az ország gazdasági és politikai válságának megoldásáról, beleértve a 2024-es választások előkészítését. Májusban az amerikai kormány a Chevron miatt lazított a Venezuela elleni szankciókon.

A CNN-nek nyilatkozó tisztviselők azt mondták, hogy mivel az engedély csak korlátozott, ezért nem számítanak arra, hogy ennek érezhető hatása lesz a nemzetközi olajárakra. Az amerikai pénzügyminisztérium szombaton adta ki a 41. számú venezuelai általános engedélyt, ami felhatalmazza a Chevront, hogy „korlátozott mértékben újraindítsa a természeti erőforrások kitermelését Venezuelában”. Ez az engedély 6 hónapra szól, és az USA bármikor visszavonhatja. A csatorna kormányzati forrásai azt állították, hogy minden megtermelt nyereség a Chevron adósságának törlesztésére megy, nem pedig a Maduro-rezsimnek.

Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok szigorű szankciókat vetett ki a venezuelai olajágazattal szemben. Valamint több mint 50 országgal együtt az Egyesült Államok elismerte Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela törvényes elnökének. És bátorította a venezuelai hadsereget Maduro megbuktatására. Az orosz-ukrán háború kitörése után azonban az Egyesült Államoknak új energiaforrások után kellett néznie, és Bidenék tárgyalódelegációt küldtek Caracasba. Miután megállapodtak hét amerikai rab (köztük öt olajipari vezető) kiszabadításáról, tárgyalni kezdtek a szankciók enyhítéséről is. Cserébe az amerikai kormány azt kérte, hogy a Maduro-rezsim kezdjen tárgyalni a demokratikus reformokat követelő venezuelai ellenzékkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt