A kutatók szerint lehetetlen megfordítani a magyarországi népességfogyást

demográfia
2022 november 28., 21:15
  • Családbarát politika ide vagy oda, gyorsul a fogyás üteme, Magyarország népessége 2050-re 8,5 millióra csökken.
  • Ha minden a lehető legjobban alakul, a század közepére akkor se leszünk többen 8,8 milliónál.
  • Az MTA-n kiderült, mennyire nem könnyű 2022-ben egy demográfusnak népességfogyásról és a statisztikailag kívánatos bevándorlásról beszélni.

Riasztó képet festett a hazai népesség demográfiai jellemzőiről és jövőbeni alakulásáról az MTA hétfői statisztikai és jövőkutatási minikonferenciáján Tóth G. Csaba, a KSH Népességtudományi Intézetének volt főmunkatársa. Kutatótársával, Obádovics Csillával kiszámolták, hogy hányan élnek majd Magyaroszágon 2050-ben, milyen lesz a korszerkezet, és hogyan alakulnak az egyes régiók adatai.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.