Illegális útlevél-árusításért életfogytiglant kapott a Comore-szigetek volt elnöke

bűnügy
2022 november 28., 20:57
comments 2

Comore-szigeteki útlevelek illegális árusítása miatt életfogytig tartó börtönre ítélték az indiai-óceáni ország volt elnökét, Ahmed Abdallah Szambit.

A fővárosban, Moroniban ülésező állambiztonági bíróság elrendelte Szambi vagyonának elkobzását is. Az illegális útlevél-kereskedelemben részt vevő többi illetékesre a bíróság 20 évig terjedő börtönbüntetést szabott ki.

A HabarizaComores helyi hírportál szerint a bíróság elnöke közölte, hogy Szambi „visszaélt elnöki jogkörével, engedélyezve, hogy maffiaszerű rendszert hozzanak létre Comore-szigeteki útlevelek illegális értékesítésére”.

photo_camera Balra Ahmed Abdallah Szambi 2011. május 26-án. Fotó: IBRAHIM YOSSOUF/AFP

Szambi 2006-tól 2011-ig volt az alig 1 millió lakosú szigetország államfője. A helyi média úgy tudja, hogy az útleveleket a Perzsa-öböl/Arab-öböl menti országokban élő hontalanoknak adták el.

A Radio France Internationale (RFI) szerint az ügyészek azzal vádolták meg Szambit, hogy 1,8 milliárd eurót (734,94 milliárd forint) keresett az üzleten, többet az ország éves GDP-jénél. Az RFI idézte Mahamadu Ahamada ügyvédet, Szambi védőjét, aki szerint nem volt bizonyíték a sikkasztásra, a per politikai indíttatású volt, az elítélt volt államfő ugyanis Azali Aszumani elnök politikai ellenlábasa. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt