Kanye West egy holokauszttagadó, rasszista incelt vitt magával vacsorázni Trumphoz

botrány
2022 november 28., 14:17
comments 27

Donald J. Trump volt amerikai elnök múlt kedd este Nick Fuentesszel, egy hangos antiszemita és rasszista, holokauszttagadó, saját bevallása szerint incel véleményvezérrel vacsorázott floridai privát klubjában – írta meg a New York Times, miután pénteken Trump tanácsadói elismerték a történteket.

A vacsorán ott volt Kanye West is, akit korábban szintén elítéltek már antiszemita és egyéb, botrányos kijelentései miatt. A tanácsadók elmondták, hogy Kanye West vitte magával Fuentest a Mar-a-Lago klubba.

Kanye West 2019. november 7-én New Yorkban.
photo_camera Kanye West 2019. november 7-én New Yorkban. Fotó: BRAD BARKET/Getty Images via AFP

Az elmúlt években a 24 éves, magát keresztény nacionalistának tartó Fuentes közismert lett a szélsőjobboldalon, és olyan republikánus törvényhozókkal ápolt kapcsolatot, mint Marjorie Taylor Greene georgiai képviselő és Paul Gosar arizonai képviselő. Leginkább azzal lett ismert, hogy a szélsőjobboldaliak éves gyűlését, az America First Political Action Conference-t vezette.

A holokauszttagadó és gátlástalanul rasszista Fuentes nyíltan gyűlöletkeltő nyelvezetet használ a podcastjében, és az elmúlt hetekben azt sürgette, hogy küldjék be a katonaságot a feketék környékére, és követelte azt is, hogy a zsidók hagyják el az országot – írja a New York Times. Fuentes tényleg keményen antiszemita, csak néhány szövege álljon itt:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás

Sőt, Fuentes még incelnek is tartja magát, állítólag csak egyszer csókolózott lánnyal, és többé nem is akar – bár ezen a téren (is) összevissza beszél, és sokan még azzal is megvádolták, hogy fakecel.

A pénteki nyilatkozatában Trump közölte: „Kanye West nagyon szerette volna meglátogatni Mar-a-Lagót. A vacsoratalálkozónkat csak Kanye és én terveztük, de ő egy olyan vendéggel érkezett, akivel én sosem találkoztam, és akiről semmit sem tudtam.” A nyilatkozat semmit sem mondott Fuentes nézeteiről, egy későbbi poszt szerint a vacsora gyors és eseménytelen volt. (Bár Kanye West szerint Trump üvöltözni kezdett vele, amikor a rapper bejelentette, hogy ő is elindul az elnökválasztáson.)

Egy friss Guardian-cikk szerint elképzelhető, hogy Trump nem nagyon akar beszólni Fuentesnek, mert az nem tetszene a radikális táborának, de még azt sem lehet kizárni, hogy a volt elnök nem tudta, kivel állított be Kanye West. Mindenesetre beszédes az is, ha csak az derül ki ebből, milyen állapotok vannak azon a helyen, ahova Trump a Fehér házból elhozott anyagokat vitte magával.

Nick Fuentes 2017. május 9-én.
photo_camera Nick Fuentes 2017. május 9-én. Fotó: WILLIAM EDWARDS/AFP

A Fehér Ház szombaton elítélte Trumpot, amiért találkozott Fuentesszel, de még olyan trumpisták is kritizálták Fuentes fogadását, mint Chris Christie és David M. Friedman.

2021. január 6-án az America First szélsőjobboldali, rasszista ifjúsági csoportját vezető Fuentes tüntetett Trump mellett a Capitoliumnál is. Másnap Fuentes azt írta a Twitteren, hogy a Capitolium elleni támadás „fantasztikus [awesome] volt, és nem fogok úgy tenni, mintha nem az lett volna”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.