Koronavírus-számok Magyarországon
Elhunytak
Kórházban
Fertőzöttek
Tesztek
Oltottak
A legújabb trendek

Kína cenzúrázza a foci-vb felvételeit a maszk nélküli tömegről

járvány
2022 november 28., 15:06
comments 2

A kínai állami televízió cenzúrázta a világbajnokság meccseit, hogy eltávolítsák a maszk nélküli tömegről készült közeli felvételeket, miután a zsúfolásig megtelt stadionokban ünneplő, boldog szurkolók látványa haragot szított odahaza, ahol 100 milliókra továbbra is szigorú járványügyi korlátozások vonatkoznak.

A jól látogatott, távolságtartási korlátozásoktól mentesen megrendezett katari megnyitóünnepség közvetítése oda vezetett, hogy a kínai közösségimédia-platformok felhasználói kiborultak, otthon ugyanis súlyos elszigeteltségben kell élniük Hszi Csin-ping elnök „zéró Covid”-politikája miatt.

A kínai netezők szerint „furcsa” látni, ahogy emberek 100 ezrei gyűlnek össze karneváli hangulatban, miközben ők még mindig olyan szigorú rendszerben kényszerülnek élni, amit a legtöbb más ország már rég elhagyott.

photo_camera Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Mark Dreyer, a China Sports Insider blog szerkesztője vette észre, hogy a kínai állami tévében (China Central Television [CCTV]) a szurkolókról készült közeli felvételeket nem mutatják, inkább a játékosokat, edzőket mutatják olyankor. Persze van, hogy így is látszik közelebbről a tömeg, például gólok után, de egyértelműen ritkábban – írja.

A sportversenyeken a műsorszolgáltatók általában lehetőséget kapnak a szervezőktől, hogy saját kameraállásokat válasszanak, és beállíthatnak késleltetést, hogy a játékot gyorsan meg lehessen szerkeszteni, mielőtt a nyilvánosság látná.

A labdarúgó-világbajnokság különösen robbanásveszélyes időszakban érte Kínát, pár héttel azután, hogy Hszi megszerezte a történelmi jelentőségű harmadik ciklust. Közben rekordmagasságot ért el a koronavírussal fertőzöttek száma, ami miatt országszerte újabb lezárások jöttek. Peking megvédte a politikáját, mint ami életmentő és szükséges ahhoz, hogy megakadályozza az egészségügyi rendszer túlterheltségét. De az elmúlt napokban több száz tüntető és rendőr csapott össze Sanghajban a korlátozások miatt. A polgári engedetlenség ilyen hulláma ritka volt Kínában az elmúlt évtizedben, és Xi mindenfajta tüntetési formát felszámolt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt