Kiderült, hogy 400 ezernél is több orosz menekült Kazahsztánba, 700 ezer pedig Grúziába a bevonulás elől

külföld
2022 november 29., 18:10
comments 14

Kazah illetékesek szerint az oroszországi háborús mozgósítás szeptember 21-ei bejelentése után valamivel több mint 400 ezer orosz állampolgár menekült át a vízum nélkül látogatható, szomszédos Kazahsztánba - írja a Meduza. Közülük jó 320 ezer utazott tovább, és 100 ezren máig kazah földön élnek. Ezeket Tamara Dujszenova kazah munkaügyi miniszter nyilatkozta.

Az adatokból kiderül az is, hogy nem egyetlen villámgyors hullámban menekültek el a sorkötelesek. Október 4-én ugyanis még arról beszélt a kazah belügy, hogy addig az időpontig két hét alatt bő 200 ezer orosz lépett be az országba, akik közül 147 ezer gyorsan továbbutazott.

November elején Alikan Szmajlov kazah miniszterelnök már azt nyilatkozta, hogy az országba belépő oroszok száma visszaállt a szokásos értékre. Zuberisvili grúz miniszterelnök két héttel ezelőtt árulta el, hogy hozzájuk 700 ezer orosz menekült át a mozgósítás bejelentése után, akik közül 600 ezren hamar továbbutaztak különféle országokba, jó 100 ezren pedig maradtak a grúzoknál.

A grúz helyzet jól illusztrálja, hogy bár a menekülthullámokat egyfajta természeti csapásként szokás emlegetni, ezek nem mindig járnak negatív hatással. Sőt. Grúziában például minimum 45 ezer orosz nyitott bankszámlát, és az érkezők ezen felül is úgy felpörgették a gazdaságot, hogy az IMF által előrejelzett 5.9 százalékhoz képest idén 10 százalékos lehet a GDP-növekedés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt