Meghalt egy zambiai diák Ukrajnában, akit a börtönből toboroztak be zsoldosnak az orosz wagneresek

háború
2022 november 29., 13:41
comments 3

Meghalt egy zambiai diák, aki az oroszok oldalán harcolt Ukrajnában, erősítette meg a Kremlhez köthető Wagner-zsoldoscsoport vezetője a Moscow Timesnak. Az atommérnöknek tanuló diák a lap szerint kábítószer-birtoklás miatt került börtönbe tavalyelőtt, innen szervezte be őt a Wagner.

A csoport gyökerei a 2014-es krími háborúig nyúlnak vissza, és habár a nevét tekintve egy katonai magánvállalatról van szó, valójában nincs mögötte konkrét cég, nem tagja az orosz honvédelmi erőknek, és soha senki nem ismerte el hivatalosan, hogy a szervezetnek köze lenne az orosz kormányhoz. Ennek ellenére gyakran képviselnek orosz érdekeket a világ konfliktuszónáiban. „A W-zenekar rád vár” feliratú toborzóplakátjaik a háború kitörése óta sok helyen – köztük Magyarországon is – felbukkantak. Rácz András augusztusban alapos cikket írt a Wagner-csoportból a 444-re.

photo_camera A Wagner-csoport székháza Szentpéterváron Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A Wagner a Közép-afrikai Köztársaságban is toborzott zsoldosokat, akiket kiképzésük után a Donbaszba küldtek harcolni. A lap szerint Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér hat hónap ukrajnai katonai szolgálatért cserébe szabadulást ígért a foglyoknak. A huszonhárom éves Lemekhani Nyirenda, aki kilenc és fél éves börtönbüntetését töltötte, Prigozsin szerint „hálásan vállalta, hogy zsoldos lesz”, mert „Oroszország segítette az afrikaiakat a függetlenség megszerzésében”.

A zambiai külügyminisztérium és a diák hozzátartozói követelik, hogy Oroszország sürgősen adjon tájékoztatást a halála körülményeiről, és arról, hogyan került egyáltalán az ukrajnai frontra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt