Perverziónak bélyegezte a Kreml Ferenc pápa bírálatát

külföld
2022 november 29., 05:54
comments 4

Az orosz hadsereg csecsen és burjat katonái a legkegyetlenebbek, nyilatkozta Ferenc pápa az America című jezsuita magazinnak, kiváltva ezzel a Kreml haragját. A katolikus egyházfő az interjújában arról is beszélt, hogy az 1930-as években több millió ember halálával járó ukrajnai éhínség, a holodomor népirtás volt.

A pápa Putyinnal 2019. július 4-én a Vatikánban.
photo_camera A pápa Putyinnal 2019. július 4-én a Vatikánban. Fotó: HANDOUT/AFP

Az America újságírói az interjúban szembesítették a pápát azzal a kritikával, hogy nem ítélte el kellő súllyal Oroszország ukrajnai agresszióját. Erre válaszolva kezdte fejtegetni a pápa, hogy sok értesülést kap az orosz katonák kegyetlenségeiről. "Általában talán azok a legkegyetlenebbek, akik, bár Oroszországból származnak, de nem az orosz tradícióból. Mint a csecsenek meg a burjátok és így tovább" - mondta Ferenc.

Az orosz kormány reakciójában "perverziónak" minősítette a pápa szavait, mondván, Oroszország összes nemzetisége "egy család".

A pápa arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel többször is beszélt telefonon, míg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szentszéki nagyköveten keresztül tartja a kapcsolatot. A hallgatását ért bírálatokra pedig azzal reagált, hogy "mindenki ismeri az álláspontomat, Putyinnal vagy nélküle, anélkül is, hogy megnevezném". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.