Perverziónak bélyegezte a Kreml Ferenc pápa bírálatát

külföld
2022 november 29., 05:54
comments 4

Az orosz hadsereg csecsen és burjat katonái a legkegyetlenebbek, nyilatkozta Ferenc pápa az America című jezsuita magazinnak, kiváltva ezzel a Kreml haragját. A katolikus egyházfő az interjújában arról is beszélt, hogy az 1930-as években több millió ember halálával járó ukrajnai éhínség, a holodomor népirtás volt.

photo_camera A pápa Putyinnal 2019. július 4-én a Vatikánban. Fotó: HANDOUT/AFP

Az America újságírói az interjúban szembesítették a pápát azzal a kritikával, hogy nem ítélte el kellő súllyal Oroszország ukrajnai agresszióját. Erre válaszolva kezdte fejtegetni a pápa, hogy sok értesülést kap az orosz katonák kegyetlenségeiről. "Általában talán azok a legkegyetlenebbek, akik, bár Oroszországból származnak, de nem az orosz tradícióból. Mint a csecsenek meg a burjátok és így tovább" - mondta Ferenc.

Az orosz kormány reakciójában "perverziónak" minősítette a pápa szavait, mondván, Oroszország összes nemzetisége "egy család".

A pápa arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel többször is beszélt telefonon, míg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szentszéki nagyköveten keresztül tartja a kapcsolatot. A hallgatását ért bírálatokra pedig azzal reagált, hogy "mindenki ismeri az álláspontomat, Putyinnal vagy nélküle, anélkül is, hogy megnevezném". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt