Tokióban bujkálhat a kínai Alibaba milliárdos alapítója, aki feldühítette Hszi Csin-ping elnököt

TECH
2022 november 29., 19:58
comments 6

Jelentések szerint Tokióban bujkálhat családjával Jack Ma, az Alibaba milliárdos alapítója, aki korábban élesen bírálta a kínai pénzügyi felügyeletet, miután az állam gyakorlatilag ellehetetlenítette a nagy technológiai cégeket és a legbefolyásosabb- leggazdagabb üzletembereket, írja a Guardian.

Ma 2020-ban, egy sanghaji eseményen is kritizálta a kínai hatóságok hozzáállását a technológiai nagyvállalatokhoz, és nyilatkozataival állítólag feldühítette a kínai kormányfőt. A lap szerint a Nikkei japán médiavállalat tulajdonában álló Financial Times fedte fel kedden, hogy az üzletember közel hat hónapja Tokióban él a családjával,

rendszeresen jár síelni, de utazik is – az Egyesült Államokba és Izraelbe.

Forrás: AFP
photo_camera Forrás: AFP

Jack Ma valaha a világ leggazdagabb embere volt. Nettó vagyona a becslések szerint több mint felére, 50 milliárd dollárról 21 milliárdra csökkent az elmúlt években, miután a kínai hatóságok akcióba lendültek az óriáscégek, köztük az Alibaba ellen is. Közben az üzletember eltűnt a nyilvánosság elől, és csupán egy rövid videó erejéig tűnt fel tavaly év elején.

A hatóságok 2020-ban blokkolták az Alibaba online fizetési leányvállalata, az Ant Group 34 milliárd dolláros tőzsdére lépését, hónapokkal később pedig az Alibaba rekordösszegű, 2,8 milliárd dolláros bírságot kapott „versenyellenes gyakorlat” miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.