Budapest visszavásárolja a részesedését a Fővárosi Csatornázási Művekben

belföld
2022 november 30., 18:23
comments 3

A fővárosi közgyűlés Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester tartózkodása mellett szavazta meg a Fővárosi Csatornázási Művek visszavásárlására vonatkozó előterjesztést. Budapest 16,867 milliárd forintért kaphatja vissza a részesedését.

A szavazást megelőző vita során Baranyi jelezte, hogy nem fogja megszavazni az előterjesztést. Szerinte az elmúlt évek kormánydöntései a legrosszabb gazdává teszik az államot, a visszaprivatizált cégeknek nemhogy a fejlesztésre, de a működtetésre sincs elég pénzük. Szerinte jól mutatja ezt a vízi közművek helyzete.

Mint ahogy arról korábban is írtunk, az FCSM 25 százalék plusz egy szavazatos kisebbségi részvénypakettjét még 1997-ben adta el a főváros egy német-francia konzorciumnak, ahonnan 2015-ben a francia Veolia csoporthoz került. A privatizációs szerződés most novemberben jár le, ezért van lehetőség a visszavásárlásra.

Az 1997-ben aláírt szerződésben meghatározott üzemeltetési és szakmai irányítási jogok gyakorlását is átengedték a kisebbségi tulajdonosnak. Most az akkor rögzített áron, 16,867 milliárd forintért vásárolják vissza, írja a Népszava.

Az üzlethez nincs szükség külső forrásokra, a cég eredménytartalékának terhére lesz lebonyolítva. A vételárat 2024-ben kell majd kifizetni. Az FCSM egyedüli tulajdonosává váló Budapest a kisebbségi részvényekkel a menedzsmentjogokat és a vállalatirányítást is visszakapja. Az üzlet létrejöttéhez a versenyhivatal és a energiahivatal jóváhagyása szükséges.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.