Covidkorlátozásokat oldottak fel Kuangcsouban a rendőrök és a tüntetők összecsapása után

külföld
2022 november 30., 15:00
comments 2

Szerda délután a hatóságok hirtelen bejelentették, hogy a déli Kuangcsou város kerületeinek mintegy felében feloldják a lezárásokat. Kedd este itt tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Bejelentették továbbá a tömeges PCR-tesztek megszüntetését is. A rendőrség más városokban továbbra is keresi a tüntetőket, miközben az ország legfőbb biztonsági szerve az "ellenséges erők" elleni fellépésre szólít fel.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az országban napok óta tartó heves tüntetések után, amik nemzetközi szolidaritási tüntetéseket is kiváltottak, az Egyesült Államok és Kanada felszólította Kínát, hogy ne bántsa vagy félemlítse meg a covidkorlátozásokat ellenző tüntetőket.

Kedden a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok kiáll a békés tüntetők mellett. „Nem akarjuk, hogy a tüntetőket fizikailag bántalmazzák, megfélemlítsék vagy bármilyen módon kényszerítsék. Erről szól a békés tiltakozás, és mi továbbra is ezért állunk ki, akár Kínában, akár Iránban, akár máshol a világon” - mondta a CNN-nek.

Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau kedden azt mondta, hogy Kínában mindenkinek meg kell engedni, hogy tiltakozzon és élvezze a véleménynyilvánítás szabadságát, és hogy a kanadaiak szorosan figyelemmel kísérik az ország "zéró-covid" politikája elleni tiltakozásokat.

A korlátozások enyhítése, ami a Kuangcsou városban tapasztalható növekvő fertőzésszámok ellenére történt, nem terjedt ki minden kerületre. Egyes területeken, köztük Hajcsu városrészben, ahol a szemtanúk és a felvételek szerint a tüntetők kedd este összecsaptak a rendőrökkel, továbbra is korlátozások vannak érvényben. A városban kedden csaknem 7000 Covid fertőzöttet regisztráltak. Ahogy korábban írtuk Hajcsu korábban is heves tüntetések helyszíne volt. Ebben a több mint 1,8 millió lakosú kerületben kapják el legtöbben a covidot Kuangcsouban. A terület nagy része október vége óta zárlat alatt áll.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy kedden összeült a kommunista párt központi politikai és jogi bizottsága, ami a kínai belföldi bűnüldözést felügyeli. A bizottság tagjai "ellenséges erőket" okoltak a helyzet miatt, és fellépésre szólítottak fel a Xinhua állami hírügynökség szerint.

A kínai hatóságok gyakran "külföldi erőket" okolnak az elégedetlenségért, bár ezt az állítást valószínűleg sokan kétségbe vonják Kínában a tiltakozók közül. Az egyik hétvégi tüntetésről készült videón látszó tömeg azt kérdezte, hogy a "külföldi erőkről" szóló vádak Marxra és Engelsre, a kommunizmus atyáira utalnak-e, akiknek művei még mindig szerepelnek a kínai tantervben. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.