Megöltek egy 27 éves férfit Iránban, mert dudálással ünnepelte az iráni válogatott kiesését

külföld
2022 november 30., 16:43
comments 2

A jelentések szerint a biztonsági erők megöltek egy férfit Észak-Iránban, miközben kormányellenes tüntetők nyilvánosan ünnepelték a nemzeti labdarúgó-válogatott világbajnokságról való kiesését, írja a BBC.

Aktivisták szerint Mehran Szamakot fejbe lőtték. Az Iran Human Rights jelentése szerint, a 27 éves Mehran Szamakot a biztonsági személyzet lőtte le, amikor kedd este a Kaszpi-tengeri Bandar Anzali városában az iráni labdarúgócsapat vereségét ünnepelve dudált az autójával.

Sok iráni nem volt hajlandó támogatni a katari vébén játszó iráni futballcsapatot, mivel azt az iszlám köztársaság képviseletének tekintik. Más városokból származó videókon az utcákon éljenző és táncoló tömegek voltak láthatók.

Az állami médiumok azzal vádolták az „Iránon belüli és kívüli ellenséges erőket”, hogy igazságtalan nyomást gyakoroltak a játékosokra az USA elleni 1-0-s vereséget követően a csoport utolsó mérkőzésén.

A játékosok nem énekelték el a nemzeti himnuszt az első mérkőzésük, az Angliától elszenvedett 6-2-es vereség előtt, nyilvánvalóan a tüntetőkkel való szolidaritásuk kifejezéseként.

A Wales elleni, 2-0-ra megnyert mérkőzésen és az USA elleni, politikai töltetű összecsapáson azonban elénekelték a himnuszt.

Egyes tüntetők ezt ügyük elárulásának tekintették, annak ellenére, hogy a jelentések szerint a csapatra erős nyomás nehezedett az iráni hatóságok részéről.

A BBC Persian megszerezte azt a videót, amin Mehran Szamak szerda reggeli temetése látható. A gyászolók a "Ti vagytok a mocskok, ti vagytok az erkölcstelenek, én szabad nő vagyok" - szlogent skandálják, amit tüntetések során gyakran használtak.

link Forrás

A Katarban tüntető iráni nézőkkel szembeni bánásmóddal kapcsolatban a labdarúgó-világszervezet, a Fifa azt nyilatkozta, hogy továbbra is szorosan együttműködik a versenynek otthont adó országgal a vonatkozó szabályok és az elfogadott protokollok teljes körű végrehajtása érdekében. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.