Rendeletet írt a kormány, hogy jövőre nem emelkedhetnek a lakosság rendszerhasználati díjai

gazdaság
2022 november 30., 06:36
comments 8

A kedd éjszaka megjelent Magyar Közlönyben egy évre szabályozta a lakossági fogyasztóktól a villanyszolgáltatásért elkérhető rendszerhasználati díjakat a kormány - ezt szúrta ki a Közlönyben a Hvg.hu. A rendelet azt mondja ki, hogy

2023. január és december között a díjak megállapítása nem eredményezheti a lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak emelkedését. A rendszerhasználati díj, ahogy a neve is mutatja, az az összeg, amit az áramhálózatot fenntartó cégnek nem magáért az áramért, hanem a hálózat használatáért és karbantartásáért fizet ki a fogyasztó. A rezsicsökkentéssel ez a díj sem emelkedett évekig, a hatósági árazás részleges feloldásával viszont sok fogyasztónak feltűnhetett, hogy nemcsak az áram árának emelkedése miatt lett nagyobb a számlája, hanem a rendszerhasználati díj is jelentősen emelkedett.

Az MVM Energetika Zrt. budapesti székháza a Szentendrei út 207-209. alatt.
photo_camera Az MVM Energetika Zrt. budapesti székháza a Szentendrei út 207-209. alatt. Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA

Ez egy szabályozott ár, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határoz meg. Érdekes módon a rendszerhasználati díjak növekedésével először arányaiban csökkent az áram ára, közvetlenül a rezsicsökkentés feloldása előtt, ahogy ezt ebben a cikkben kifejtettük, de ez csak átmeneti folyamat volt.

A kormány most úgy szabályozta ezeket a díjakat, hogy a lakossági fogyasztók számlája emiatt ne növekedjen, a nem lakossági fogyasztóknál pedig a nagyobb feszültségszinten legyen nagyobb arányú az emelés, vagyis a nagy ipari fogyasztók fizessenek arányaiban többet. A rendeletben az is szerepel, hogy az átvételi rendszerirányító Mavir és az elosztóhálózatokat üzemeltető cégek hálózati veszteségeinek 85 százalékát kárpótolják a költségvetés rezsivédelmi alapjából.

A Mavirnak 80, az elosztó hálózatot üzemeltető szolgáltatóknak összesen 100 milliárd forintot költséget vesznek majd figyelembe, amit a költségvetésből lehet pótolni.A rendeletben az is szerepel, hogy az eddig egyetemes szolgáltatás részeként áramhoz jutó mikrovállalkozásokat jövőre profilos elszámolású fogyasztónak kell tekinteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a havi gázszámlát a mértékadó éves fogyasztás alapján számolja ki a szolgáltató, ezt 12 részre bontva számlázza ki, egyéves elszámolással pedig kiszámlázza a becsült és a tényleges fogyasztás különbözetét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.