Von der Leyen az oroszok pénzéből építené újra Ukrajnát

külföld
2022 november 30., 11:29
comments 7

"Oroszországnak fizetnie kell szörnyű bűntetteiért" - mondta Ursula von der Leyen, szerdán közzétett közzétett rövid videójában. Ezt a fizetést pedig az Európai Bizottság elnöke szó szerint és átvitt értelemben is értette, ahogy az két fontos bejelentéséből kiderült. Von der Leyen azt jelentette be ugyanis, hogy

  • Az EU létre akar hozni egy különbíróságot az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök kivizsgálására,
  • és dolgozik annak jogi megoldásán, hogy orosz oligarchák és az orosz jegybank külföldön tartott, befagyasztott vagyonából lehessen kárpótolni Ukrajnát, és finanszírozni az ország újjáépítését.

A bizottság elnöke szerint az EU továbbra is együttműködik a Nemzetközi Büntetőbírósággal, de az ENSZ támogatásával egy különbíróságot is létre akar hozni, amely Oroszország "bűnös agresszióját" (crime of aggression) lenne hivatott kivizsgálni. Hogy ezalatt von der Leyen pontosan mit ért, az nem egyértelmű, mert bár emlegeti a bucsai mészárlást és a hasonló eseteket, szó szerint nem háborús bűnökről beszél, hanem egy másik szuverén nemzet ellen indított háborúról mint bűncselekményről. A bizottság elnöke azt mondta, dolgoznak rajta, hogy ennek a bíróságnak a lehető legnagyobb nemzetközi támogatottságot biztosítsák, de ezen kívül más részleteket nem árult el.

Ezután arról beszélt a videóban, hogy Oroszországnak pénzügyi értelemben is meg kell fizetnie a bűneiért és azért a pusztításért, amit Ukrajnában okozott és okoz. Von der Leyen szerint eddig nagyjából 600 milliárd euróra tehető az a kár, amit a háború okozott Ukrajnának, ezt a kárt pedig Oroszországnak és az orosz oligarcháknak kell megfizetnie.

"Ahhoz pedig megvannak az eszközeink, hogy rákényszerítsük Oroszországot, hogy állja a számlát"- mondta von der Leyen, majd sorolni kezdte, hogy az orosz jegybank tartalékaiból 300 milliárd, az orosz oligarchák vagyonából pedig 19 milliárd eurót zároltak. Az unió és partnerei pedig létre tudnának hozni valamilyen pénzügyi eszközt, amelyen keresztül ezt a pénzt kezelik és befektetik, a bevételből pedig finanszírozni lehet az ukrajnai újjáépítést. Ha pedig a oroszok ellen kivetett szankciókat egyszer feloldják, ezeket a pénzügyi alapokat arra kell majd használni, hogy Oroszország teljes egészében kárpótolja Ukrajnát a károkért. Az EU azon lesz, hogy kidolgozzanak egy nemzetközi megállapodást, ami mindezt lehetővé teszi, és mint von der Leyen mondta, meg fogják találni a jogi megoldást erre a problémára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.