Sikkasztás miatt 19 év börtönre ítélték az egyik leggazdagabb orosz milliárdost

külföld
2022 december 01., 15:40
comments 4

A moszkvai Mescsanszkij bíróság 19 év börtönbüntetésre ítélte a Summa Group alapítóját, Zijavugyin Magomedovot – jelentette a TASZSZ hírügynökség. Testvére, a Szövetségi Tanács volt tagja, Magomed Magomedov 18 év börtönt kapott. Az ügyészség eredetileg 24 és 21 év büntetést kért számukra. 2018 áprilisában vették őrizetbe őket.

A Magomedov fivéreket korábban bűnösnek találták bűnszövetkezet létrehozásában és 11 milliárd rubel (közel 70,5 milliárd forint) értékű sikkasztásban. Az ügy nagy volumene miatt az ítélethirdetés több napig tartott. A december 1-jei ülésen a bíróság 3,6 milliárd rubel (több mint 19 milliárd forint) értékben kielégítette az alperesekkel szembeni követeléseket is.

Zijavugyin Magomedov 2017-ben
photo_camera Zijavugyin Magomedov 2017-ben Fotó: Maksim Blinov/Sputnik

Korábban Zijavugyin Magomedov Oroszország egyik leggazdagabb embere volt. A Forbes 2011-ben hárommilliárd dollárra becsülte a vagyonát. Főleg az építőiparban és a logisztikában voltak érdekeltségei a Summa Groupon keresztül, de amerikai techcégekbe is befektetett. A Summa Group a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra épült kalinyingrádi stadion kivitelezésében is részt vett. A Kommerszant akkor azt írta, hogy csak az orosz enklávéban épülő stadionnál 752 millió rubelt csaltak el. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.