Ausztrál őslakosok pert nyertek egy tengeri gázmező kitermelési tervével szemben

környezetvédelem
2022 december 02., 12:17
comments 4

Egy ausztrál őslakosközösség pert nyert egy ausztrál fellebbviteli bíróságon, ezzel sikeresült megakadályozniuk egy óriási gázmező kitermelését az ország északi partjainál.

Dennis Tipakalippa, a Tiwi szigetén élő őslakosközösség egyik tagja kezdeményezte a Santos cégcsoporttal, az egyik legnagyobb ausztrál kőolaj- és földgáztermelő vállalattal szembeni pert, ami a Timor-tengeren szeretne elindítani egy mélyfúrásos projektet.

Tipakalippa és a munupi törzs attól tart, hogy a Santos-projekt tönkreteszi a tengeri táplálékot biztosító természeti erőforrásaikat és a területtel fenntartott spirituális kapcsolatukat.

Lárvákat keres fákban egy munupi nő a Tiwi szigetcsoporthoz tartozó Melville-ben 2008-ban.
photo_camera Lárvákat keres fákban egy munupi nő a Tiwi szigetcsoporthoz tartozó Melville-ben 2008-ban. Fotó: Hermes Images/AGF/Photononstop via AFP

Szeptemberben egy ausztrál bíróság visszavonta a gázkitermelő vállalat környezetvédelmi engedélyét, miután úgy ítélte meg, hogy a cég előzetesen nem egyeztetett megfelelően az őslakos közösség tagjaival.

Most pedig egy ausztrál szövetségi bíróság utasította el a Santos cégcsoport fellebbezését, mondván: a vállalatnak kötelessége „egyeztetni Dennis Tipakalippával és a munupi törzzsel, mert a gázkitermelési terv a közösség alapvető érdekeit érinti”.

„Ezt tudomásul kell vennie a Santosnak és minden más földgáztermelő vállalatnak is” – közölte Tipakalippa a nyilatkozatban, amit az ausztrál környezetvédelmi hivatal tett közzé. „A kezdetektől azért küzdöttünk, hogy megvédjük Tengeri Országunkat” – mondta Tipakalippa, a hagyományos ausztrál őslakos kifejezést használva a tengeri területükre, hozzátéve, hogy „sohasem fogjuk feladni a harcunkat”.

Bár a Santosnak most újabb engedélyekért kell folyamodnia, mielőtt megkezdhetnék a tengeri mélyfúrásokat, nem biztos, hogy a mostani bírósági döntés elég lesz a 3,6 milliárd ausztrál dolláros (975 milliárd forintos) projekt végleges megakadályozására. A Santos közölte, hogy továbbra is azt tervezi, hogy 2025-ig befejezi a tengeri gázkitermelési projektet.

Melville tengerpartja
photo_camera Melville tengerpartja Fotó: Hermes Images/AGF/Photononstop via AFP

A gyéren lakott Tiwi szigetcsoport alig 80 km-re fekszik Darwin partjaitól, ami az Északi Terület (Northern Territory) ausztrál állam 147 ezer lelket számláló fővárosa.
A szigetcsoport 2000 lakosának kb. 90 százaléka ausztrál őslakos. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.