Lengyelország szerint lopott Kandinszkij festményt árvereztek Németországban

külföld
2022 december 2., 19:56
comments 1

A lengyel hatóságok szerint botrányos, hogy egy német aukciós ház eladta Vaszilij Kandinszkij orosz művész festményét. Azt állítják az 1928-as cím nélküli absztrakt akvarellt 1984-ben lopták el a varsói Nemzeti Múzeumból.

Az árverezők azt mondták, megvizsgálták a lengyel kulturális minisztérium felvetéseit, de arra következtetésre jutottak, hogy nem áll fenn jogi probléma az aukcióval. A berlini lengyel konzul, Marcin Krol részt vett az árverésen, de nem tudta megakadályozni a festmény eladását. Állítása szerint a festmény szerepelt az Interpol ellopott műtárgyainak adatbázisában.

A mű 310 ezer euróért kelt el, de az adásvételt felfüggesztették, mert az aukciós ház végül úgy döntött, bírósági felülvizsgálatot kér.

A Kandinszkij festmény eladása különösen kényes kérdés, mivel Lengyelország továbbra is több ezer, a második világháborúban ellopott műtárgyat próbál visszaszerezni Németországtól. A lengyel külügyminiszter-helyettes, Arkadiusz Mularczyk szerint a német törvényeket írja le, hogy a lopás után 30 évvel egy mű már nem számít lopottnak.

A lengyelek korábban 1300 milliárd dollárnyi – a német GDP harmadának megfelelő összegű – jóvátételt követeltek a németektől a második világháborúban okozott károkért. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt