Lengyelország szerint lopott Kandinszkij festményt árvereztek Németországban

külföld
2022 december 02., 19:56
comments 1

A lengyel hatóságok szerint botrányos, hogy egy német aukciós ház eladta Vaszilij Kandinszkij orosz művész festményét. Azt állítják az 1928-as cím nélküli absztrakt akvarellt 1984-ben lopták el a varsói Nemzeti Múzeumból.

link Forrás

Az árverezők azt mondták, megvizsgálták a lengyel kulturális minisztérium felvetéseit, de arra következtetésre jutottak, hogy nem áll fenn jogi probléma az aukcióval. A berlini lengyel konzul, Marcin Krol részt vett az árverésen, de nem tudta megakadályozni a festmény eladását. Állítása szerint a festmény szerepelt az Interpol ellopott műtárgyainak adatbázisában.

link Forrás

A mű 310 ezer euróért kelt el, de az adásvételt felfüggesztették, mert az aukciós ház végül úgy döntött, bírósági felülvizsgálatot kér.

A Kandinszkij festmény eladása különösen kényes kérdés, mivel Lengyelország továbbra is több ezer, a második világháborúban ellopott műtárgyat próbál visszaszerezni Németországtól. A lengyel külügyminiszter-helyettes, Arkadiusz Mularczyk szerint a német törvényeket írja le, hogy a lopás után 30 évvel egy mű már nem számít lopottnak.

A lengyelek korábban 1300 milliárd dollárnyi – a német GDP harmadának megfelelő összegű – jóvátételt követeltek a németektől a második világháborúban okozott károkért. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.