A megmérgezett Alekszandr Litvinyenko fiát is be akarták sorozni az Ukrajna elleni háborúba

háború
2022 december 03., 19:57
comments 7

Október közepén az orosz katonai közigazgatás két tisztje kopogtatott a hivatalos moszkvai lakcímemen található lakás ajtaján, és katonai szolgálatra akartak behívni Ukrajnába - írta meg Anatolij Litvinyenko, a 2006-ban megmérgezett egykori orosz FSZB-tiszt, majd brit kém, Alekszandr Litvinyenko fia az Observerben. Az ott lakó családi barátok mondták el a tiszteknek, hogy Anatolij már húsz éve nem járt ott.

Anatolij Litvinyenko 2016-ban.
photo_camera Anatolij Litvinyenko 2016-ban. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tíz év jogi küzdelem után 2021-ben kimondta, hogy a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország a felelős Litvinyenko haláláért. Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese szembefordult az orosz kormánnyal, és 2000-ben Londonba emigrált. Putyin hangos kritikusa volt, és ő alkotta meg a maffiaállam kifejezést a mai Oroszországra.

2006 novemberében mérgezték meg a teájába csempészett polónium 210-es izotóppal. A gyilkossággal két egykori ügynöktársát, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt vádolták, kiadatásukat azonban Moszkva megtagadta. A strasbourgi bíróság kimondta, hogy megalapozott az a feltételezés, hogy a merényletet Kovtun és Lugovoj az orosz állam megbízásából hajtotta végre. Az orosz hatóságok nem adtak kielégítő magyarázatot az esettel kapcsolatban, nem folytattak vizsgálatot az ügyben, de nem is cáfolták a londoni nyomozás eredményeit. (Via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.