El Salvadorban tízezer katonát vezényeltek a főváros bandák által uralt részébe

külföld
2022 december 3., 18:32
comments 1

El Salvador elnöke, Nayib Bukele szombaton bejelentette, hogy tízezer katonát vezényelnek a főváros, San Salvador egyik külvárosába. A Soyapango nevű városrész a Mara Salvatrucha és a Barrio 18 bandák fellegváraként ismert. „8500 katona és 1500 ügynök vette körül a várost, miközben a rendőrség és a hadsereg kivonuló csapatainak feladata, hogy egyenként kihozzák a még ott lévő bandatagokat” - írta az elnök a Twitteren szombat reggel.

photo_camera Bandatagokat kereső katonák Soyapangóban. Fotó: HANDOUT/AFP

A lépés a bandák által elkövetett erőszak elleni, március óta tartó hadjárat legújabb fokozata, amelyet emberi jogi csoportok szerint indokolatlan letartóztatások kísérnek. A kormány által közzétett képeken nehézfegyvereket, sisakokat és golyóálló mellényeket viselő, harci járműveken közlekedő katonák láthatók. A mintegy 300 ezer lakosú település korábban bevehetetlen volt a bűnüldözési szervek számára.

Mióta felvette a kesztyűt a bandákkal szemben, Bukele több mint 50 000 állítólagos bandatag letartóztatását rendelte el, akiket terroristáknak nevez, és megtagadta tőlük az alapvető eljárási jogokat. A terv célja, hogy a közép-amerikai országban a gyilkosságok számát napi kettő alá csökkentse, miután márciusban egyetlen hétvége alatt több tucat salvadori halt meg. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt