El Salvadorban tízezer katonát vezényeltek a főváros bandák által uralt részébe

külföld
2022 december 03., 18:32
comments 1

El Salvador elnöke, Nayib Bukele szombaton bejelentette, hogy tízezer katonát vezényelnek a főváros, San Salvador egyik külvárosába. A Soyapango nevű városrész a Mara Salvatrucha és a Barrio 18 bandák fellegváraként ismert. „8500 katona és 1500 ügynök vette körül a várost, miközben a rendőrség és a hadsereg kivonuló csapatainak feladata, hogy egyenként kihozzák a még ott lévő bandatagokat” - írta az elnök a Twitteren szombat reggel.

Bandatagokat kereső katonák Soyapangóban.
photo_camera Bandatagokat kereső katonák Soyapangóban. Fotó: HANDOUT/AFP

A lépés a bandák által elkövetett erőszak elleni, március óta tartó hadjárat legújabb fokozata, amelyet emberi jogi csoportok szerint indokolatlan letartóztatások kísérnek. A kormány által közzétett képeken nehézfegyvereket, sisakokat és golyóálló mellényeket viselő, harci járműveken közlekedő katonák láthatók. A mintegy 300 ezer lakosú település korábban bevehetetlen volt a bűnüldözési szervek számára.

Mióta felvette a kesztyűt a bandákkal szemben, Bukele több mint 50 000 állítólagos bandatag letartóztatását rendelte el, akiket terroristáknak nevez, és megtagadta tőlük az alapvető eljárási jogokat. A terv célja, hogy a közép-amerikai országban a gyilkosságok számát napi kettő alá csökkentse, miután márciusban egyetlen hétvége alatt több tucat salvadori halt meg. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.