Letartóztatták Dél-Korea egykori nemzetbiztonsági vezetőjét, mert a gyanú szerint megpróbált eltussolni egy észak-koreai gyilkosságot

külföld
2022 december 03., 07:38

Szombaton letartóztatták Dél-Korea korábbi nemzetbiztonsági igazgatóját, azzal a gyanúval, hogy megpróbált eltussolni egy gyilkosságot 2020-ban, amikor az észak-koreaiak ölhettek meg egy dél-koreai halászati tisztviselőt, írja az AP.

Jun Szogjol elnök konzervatív kormánya két ügyben is vizsgálja elődje kormányának tevékenységét két 2020-as határincidens miatt. A gyanú szerint a dél-koreai kormány akkor annyira igyekezett javítani a két ország kapcsolatán, hogy két incidens fölött is szemet hunyt.

Szu Hoon
photo_camera Szu Hoon Fotó: KENTATO AOYAMA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A volt elnök, Mun Dzsein, aki nagy hangsúlyt fektetett a két Korea közötti diplomáciai kapcsolatok javítására, dühösen reagált a letartóztatás hírére, és szerinte Jun kormánya alaptalan vádakkal élt és érzékeny nemzetbiztonsági ügyet tesznek politikai játszma tárgyává.

Ugyanakkor a szöuli bíróság bírája elfogadta az ügyészség beadványát, és elrendelték a volt nemzetbiztonsági főnök, Szu Hoon előzetes letartóztatását, attól tartva, hogy a befolyásos férfi bizonyítékokat tüntethetne el.

Dél-Korea ellenőrző hatósága egy korábbi vizsgálat során arra jutott, hogy Mun kormánya nem tett érdemi lépéseket azért, hogy megmentsék a 47 éves Lee Dae-zsunt, aki 2020 szeptemberében a hajóján a két Korea tengeri határánál sodródott el a hajójával.

A férfit az észak-koreai határőrök lőtték le. Ezután szöuli illetékesek arról beszéltek, hogy Lee szerencsejáték-adósságai, illetve családi problémái miatt akarhatott átszökni Észak-Koreába, de elhallgatták a bizonyítékokat, melyek arra utaltak, hogy nem volt ilyen szándéka.

Szu korábban Mun kémfőnöke volt, két hónappal a határmenti incidens előtt nevezték ki nemzetbiztonsági igazgatónak, és azzal gyanúsítják, hogy arra utasított tisztviselőket, hogy töröljék a gyilkossággal kapcsolatos hírszerzési információkat, miközben a kormány megalkotta az általuk kigondolt magyarázatot Lee halálának körülményeiről.

Emellett azzal is gyanúsítják, hogy utasította a védelmi minisztériumot, a hírszerzést és a partiőrséget, hogy Leet úgy írják le jelentéseikben, mint aki megpróbált disszidálni Észak-Koreába.

Júniusban aztán a védelmi minisztérium és a partiőrség szembe ment a kormány állításával, és közölték, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Lee át akart volna állni.

Emellett vizsgálja az új kormány azt is, hogy elődje miért küldött vissza 2019-ben két észak-koreai halászt, akiket a dél-koreai vizeken fogtak el. A Mun-kormány végig azt állította, hogy gyilkosokról volt szó, akik az ítéletük elől menekültek volna el, ugyanakkor ezt sokan, köztük jogvédő szervezetek is kételkedve fogadták, és hiányolták a meggyőző bizonyítékokat. A kormány kritikusai szerint a két halászt jó eséllyel a biztos halálba küldték vissza Észak-Koreába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.