Álkivégzésekkel kínoztak egy iráni tüntetőt

külföld
2022 december 05., 19:10

A 27 éves Sahand Noor Mohammadzadeh már háromszor azt hitte, hogy ki fogják végezni az iráni börtönben, ahová azután került, hogy a tüntetések során letartóztatták. A BBC-nek nyilatkozó források szerint viszont ez csak annak a lelki és fizikai kínzásnak a része volt, aminek az iráni hatóságok kiteszik a kormányellenes tüntetőket.

Mohammadzadeh az egyike annak a hat embernek, akiket az Irán szerte kitört tüntetéshullámmal kapcsolatban vettek őrizetbe és ítéltek halálra. A 25 éves testépítő bűne az volt, hogy a tüntetések során felgyújtott egy kukát és elállta a forgalmat. A vád szerint mindezt az ország békéjének megzavarása és az iszlamista kormány megbuktatása érdekében tette, elítélni viszont hivatalosan Istennel való szembeszegülés miatt ítélték halálra. Mohammadzadeh tagadja, hogy ő látható a videón, amivel a vádat alátámasztják, amin egy maszkot viselő férfi látható.

Mielőtt viszont a bíróság tárgyalta volna az ügyét, Mohammadzadeh-et a börtönben egy üres terembe vezették, aminek a közepén egy szék állt, bekötötték a szemét, majd azt mondták neki, hogy álljon a székre, hogy felakasszák. Az ilyen fajta kínzást, más fizikai és pszichológiai kínzásokkal együtt tiltja a nemzetközi jog. Ez aztán még többször megismétlődött. Nem ez volt az egyetlen lelki kínzás, aminek a fiatal férfit kitették. Egyik vallatása során azt mondták neki, hogy az anyja szívrohamot kapott és haldoklik, majd elég toltak egy levelet, amelyben beismeri a tettét és bocsánatot kér. Azt mondták, ha nem írja alá, nem láthatja az anyját még mielőtt az meghal. Természetesen ez sem volt igaz, az aláírt levelet viszont bizonyítékként nyújtották be a bíróságon.

Mind a hat halálra ítélt tüntető ítélete ellen fellebbeztek az ügyvédeik, a teheráni bíróság vezető bírája viszont hétfőn azt nyilatkozta hétfőn, hogy a kivégzések hamarosan megtörténnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.