Litvánia az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban ki fogja kérdezni a vízumigénylő oroszokat és fehéroroszokat

háború
2022 december 5., 18:58
comments 2

Litvánia az ukrajnai orosz hadművelettel kapcsolatos véleményekről fogja kérdezni a tartózkodási engedélyt, vagy vízumot igénylő orosz és fehérorosz állampolgárokat – közölte a balti ország bevándorlási hivatala.

A két ország állampolgárainak a jövőben kötelező lesz ebből a célból egy kérdőívet kitölteniük, ennek döntő szerepe lesz a vonatkozó kérvények elfogadásában vagy elutasításában.

Ha valaki megtagadja a kérdőív kitöltését, vagy csak hiányosan tölti ki az űrlapot, annak kérelmét el fogják utasítani. A litván hatóságok szerint más országok állampolgárait is felkérhetik a kérdőív kitöltésére.

A feltett kérdések listáján egyebek között az iskolai háttér, esetleges katonai szolgálat, üzleti kapcsolatok és korábbi tevékenységek után fognak érdeklődni a NATO-, illetve nem EU-s tagországokhoz fűződő viszonyon kívül.

„A külföldinek, aki Litvániába akar jönni, vagy itt tartózkodni, őszintének és nyíltnak kell lennie a kérdőív kitöltésénél. Egy ilyen személynek meg kell mutatni, hogy hajlandó együttműködni a fogadó országgal, ami megengedi neki azt, hogy a területén tartózkodjon” – mondta Evelina Gudzinskaite, a litván bevándorlási hivatal vezetője, aki szerint a kérdőív bizonyos további biztonsági intézkedésként fog szolgálni.

photo_camera Kerítés a fehérorosz-litván határ egy szakaszán Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

Litvánia a kalinyingrádi orosz exklávé mellett Fehéroroszországgal is határos. Idén a balti állam 3415 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 2769 vízumot állított ki orosz állampolgároknak, fehérorosz állampolgároknak 22 890 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 1961 vízumot adott ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt