Litvánia az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban ki fogja kérdezni a vízumigénylő oroszokat és fehéroroszokat

háború
2022 december 05., 18:58
comments 2

Litvánia az ukrajnai orosz hadművelettel kapcsolatos véleményekről fogja kérdezni a tartózkodási engedélyt, vagy vízumot igénylő orosz és fehérorosz állampolgárokat – közölte a balti ország bevándorlási hivatala.

A két ország állampolgárainak a jövőben kötelező lesz ebből a célból egy kérdőívet kitölteniük, ennek döntő szerepe lesz a vonatkozó kérvények elfogadásában vagy elutasításában.

Ha valaki megtagadja a kérdőív kitöltését, vagy csak hiányosan tölti ki az űrlapot, annak kérelmét el fogják utasítani. A litván hatóságok szerint más országok állampolgárait is felkérhetik a kérdőív kitöltésére.

A feltett kérdések listáján egyebek között az iskolai háttér, esetleges katonai szolgálat, üzleti kapcsolatok és korábbi tevékenységek után fognak érdeklődni a NATO-, illetve nem EU-s tagországokhoz fűződő viszonyon kívül.

„A külföldinek, aki Litvániába akar jönni, vagy itt tartózkodni, őszintének és nyíltnak kell lennie a kérdőív kitöltésénél. Egy ilyen személynek meg kell mutatni, hogy hajlandó együttműködni a fogadó országgal, ami megengedi neki azt, hogy a területén tartózkodjon” – mondta Evelina Gudzinskaite, a litván bevándorlási hivatal vezetője, aki szerint a kérdőív bizonyos további biztonsági intézkedésként fog szolgálni.

Kerítés a fehérorosz-litván határ egy szakaszán
photo_camera Kerítés a fehérorosz-litván határ egy szakaszán Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

Litvánia a kalinyingrádi orosz exklávé mellett Fehéroroszországgal is határos. Idén a balti állam 3415 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 2769 vízumot állított ki orosz állampolgároknak, fehérorosz állampolgároknak 22 890 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 1961 vízumot adott ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.