Ötmillió forintra büntette a jegybank a Molt

benzin
2022 december 5., 9:13
comments 6

Ötmillió forintos bírságot szabott ki a jegybank a Molra, mert a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a jogszabálynak megfelelően, és nem az előírt felületeken tette közzé, írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a Mol közösségi média kommunikációja és közleménye az ügyben érintette a cég megítélését, és ezáltal hathatott az értékpapírjai értékére, hozamára is - ezt pedig a későbbi tőzsdei adatok is kimutatták. Ezért hétfőn egy határozatban szólították fel a Molt, hogy kibocsátóként a jogszabályoknak megfelelően teljesítsék a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségüket,

emellett 5 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra. A jogszabály szerint a Molnak rendkívüli tájékoztatást kellett volna közzétennie az MNB hivatalos információs rendszerében vagy a Budapesti Értéktőzsde oldalán is, ez azonban nem történt meg. Ellenben a cég weboldalán és a közösségi médiában megjelent az olajmező feltárásának híre.

Az MBN szerint a Molnak kontextusba helyezve, „kiegyensúlyozottan” kellett volna bemutatnia a felfedezést, a kitermelés volumenét és hatásait, de ennek hiányában a befektetőknek nem volt lehetőségük teljeskörűen tájékozódni és megalapozott kereskedési döntéseket hozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt