Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke: jöhet az új alaptanterv, az MCC-t is felkérték, hogy gondolkodjon a közoktatási rendszer átalakításán

oktatás
2022 december 05., 11:39
comments 11

Megbízást kapott a Magyar Tudományos Akadémia, hogy dolgozzon ki új Nemzeti Alaptantervet, írja Totyik Tamásra, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökére hivatkozva a Népszava. A lap azt írja, Totyik szerint a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatóját, Setényi Jánost is felkérték, hogy gondolkodjon a közoktatási rendszer átalakításán.

photo_camera Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke Fotó: Németh Dániel/444

Ezen kívül az alelnök úgy tudja, hogy egy úgynevezett „pilot rendszerben” öt vidéki kisiskolát körzetesítenek. Totyik arról is beszámolt, hogy a PSZ sztrájkalapja még kitart, tehát a szakszervezet tagjai visszaigényelhetik a sztrájk miatt kiesett béreiket. „Talán tíz-tizenkét nap finanszírozása fér még bele, de szerencsére sok támogatást kapunk”, mondta a Népszavának. Az ATV híradóját pedig arról tájékoztatta: az Európai Bizottság is figyelemmel kíséri a polgári engedetlenségi akciókat és a kirúgott tanárok sorsát.

Hogy az átalakításért milyen árat kell fizetnie a szakszervezetnek és a pedagógusoknak, Totyik szerint egyelőre nem tudni. „Meglátjuk, ígéretekkel eddig is tele volt a padlás”, mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt