Tüntetők törtek be a mongóliai kormányzat épületébe

külföld
2022 december 05., 21:07
comments 6

Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe, és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megpróbálták eltorlaszolni. Az Igl nevű helyi televízió szerint a város polgármestere utasítást adott a tüntető tömeg feloszlatására. Mindezt azzal indokolta, hogy a tiltakozás túllépheti a törvényes kereteket, és zavargássá fajulhat.

Ulánbátorban vasárnap kezdődtek tüntetések, amelyek egy korrupciógyanús ügy miatt robbantak ki. Nem hivatalos adatok szerint ugyanis valakik közel 13 milliárd dollár értékben exportáltak 6,5 millió tonna szenet Kínába vámellenőrzés nélkül. Vagyis másképp fogalmazva ellopták. Az ügyben a kínai hatóságok nyomoznak, és a mongol sajtó értesülései szerint küldtek egy listát a mongol kormánynak arról, kik lehettek érintettek az ügyben a határ mongol oldalán. Ezen a listán pedig a pletykák szerint magas rangú politikusok neve is szerepel. A tüntetők ezért azt követelték, hozzák nyilvánosságra a listát.

photo_camera Tüntetők a mongol parlament előtt Fotó: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP

A kedélyek időközben lecsillapodtak, a kormányzati épületbe bejutott néhány tüntetőt pedig előállították, majd nem sokkal később szabadon engedték őket. Az Eggur helyi hírportál szerint a mongol parlament rendkívüli - online formátumban - tartott ülésén felfüggesztette a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló vitát, mert a tiltakozás lecsendesedett, a résztvevők pedig elhagyták a Szühebátor főteret.

A kormány hétfőn a mongol kabinetfőnök vezetésével munkacsoportot hozott létre az elégedetlenkedőkkel folytatott párbeszédhez. A kormányzó Mongol Néppárt vezetője közölte, hogy jelenleg 15 tisztségviselővel szemben folyik vizsgálat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt