Újabb illegális kínai rendőrségeket találtak Európában

bűnügy
2022 december 5., 8:17
comments 8

Újabb illegálisan működő kínai rendőrségeket talált Európában egy spanyol civil szervezet - ezúttal főként Olaszországban -, ezeket feltételezhetően a külhoni kínaiak ellenőrzésére és megfélemlítésére használják, írja a Guardian.

A most felderített illegális hivatalok Olaszországban találhatók, Rómában, Milánóban, Bolzanóban, Velencében, Firenzében és Pratóban - itt él a legnagyobb kínai közösség az országban - is találtak gyanús rendőrségeket, összesen tizenegyet. Kína azt mondja, az állomásokat csak azért hozták létre, hogy

segítsenek a kínai állampolgároknak olyan bürokratikus eljárásokban, mint a jogosítvány vagy az útlevél megújítása.A Safeguard Defenders civil szervezet azt állítja, hogy – a hivatalos kínai kiadatási adatokban nem szereplő – bizonyítékai vannak, hogy Olaszországból több kínai állampolgárt is visszatoloncoltak az országba. Például egy gyári munkást, aki tizenhárom Olaszországban töltött év után visszatért Kínába, majd nyomtalanul eltűnt.

photo_camera Feltételezett illegális kínai rendőrőrs Budapesten Fotó: Kozári Zita / Tompos Márton / Facebook

Budapesten is találtak illegális kínai hivatalt

Október végén megírtuk, hogy nem hivatalosan működő kínai rendőrőrsöket talált Hollandiában a Safeguard Defenders. A kínai kormányt azzal vádolják, hogy legalább két illegális „rendőrállomást” létesített Hollandiában, hogy megpróbálja elhallgattatni azokat az Európában élő kínaiakat, akik kritikusak a távol-keleti állam kormányával szemben. A holland kormány november elején már elrendelte ezek bezárását.

A jelentés szerint a kínai kormány ötvennégy „tengerentúli rendőrségi szolgálati központot” hozott létre öt kontinens huszonegy országában, a Guardian cikke már száz illegális rendőrségről ír. A legtöbb illegális kínai rendőrőrs Európában található: kilenc Spanyolországban, a most felderített tizenegy Olaszországban - de az Egyesült Királyságban és Magyarországon, Budapesten is találtak hasonlót.

Külhoni kínaiak ellenőrzésére, megfélemlítésére használhatják

A civil szervezet azt mondja, az egységek látszólag nemzetközi bűnüldözésre és adminisztratív feladatok ellátására szolgálnak, de valójában „meggyőzési műveleteket” hajtanak végre, hogy

a rezsimmel szemben kritikus kínaiakat hazatérésre kényszerítsék.A cikk szerint a hazatoloncoltak egy része a „Rókavadászat” hadművelet célpontja lehetett, amelyet a külföldre menekült „korrupt” hivatalnokok üldözésére indított Hszi Csin-ping kínai elnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt