A világ álhírelosztó központja a hírszájtok eltávolításával fenyegetőzik

külföld
2022 december 06., 05:55
comments 17

A sajtótermékek tartalmának eltávolításával fenyegetőzik a világ legnagyobb álhírterjesztő központja, a Facebook azután, hogy Amy Klobuchar demokrata szenátor, 2020-as elnökjelölt-jelölt beterjesztette a JCPA (Journalism Competition and Preservation Act - kb. az újságírói verseny megőrzéséről) névre keresztelt törvényjavaslatát, amely lényegében megerősítené a hagyományos médiavállalatok kollektív alkupozícióit a Facebookkal szemben, és aminek elfogadását mindkét amerikai párt támogatja.

Mark Zuckerberg virtuális bejelentkezése a New York Times DealBook konferenciáján 2022. november 30-án.
photo_camera Mark Zuckerberg virtuális bejelentkezése a New York Times DealBook konferenciáján 2022. november 30-án. Fotó: THOS ROBINSON/Getty Images via AFP

Magyarán az új törvény szerint a médiavállalatok kollektív szerződést köthetnének a nem kis részben ezen vállalatok által termelt tartalom újracsomagolásából élő Facebookkal a Facebook ebből származó bevételeinek arányosabb felosztásáról. Erre válaszul a világ legnagyobb közösségi oldalának Mark Zuckerberg legújabb őrülete, a Metaverzum után Metára keresztelt anyavállalata most azzal fenyegetőzik, hogy a maradék ellenőrzött hírtartalmat is eltávolítja oldalairól, még nagyobb teret adva az ott amúgy is mindent elárasztó pletykáknak, találgatásoknak, direkt eltorzított álhíreknek, információs hadműveleteknek és mindenféle állami propagandának.

"Ha a törvényhozás elfogadja ezt a félreértésen alapuló törvényt a nemzetbiztonsági törvényalkotási programjában, akkor kénytelenek leszünk megfontolni a hírek eltávolítását az oldalainkról" - közölte Andy Stone, a cég szóvivője, aki félreértés alatt arra gondol, hogy a Meta szerint ők valójában jót tesznek a hírszájtokkal, mert forgalmat terelnek rájuk. Ez amúgy részben igaz, a Facebook valóban terel forgalmat a hírszájtokra, ugyanakkor egyrészt minden rendelkezésre álló statisztika alapján teljes mértékben eltéríti a reklámköltéseket, másrészt kénye-kedve szerint változtatgatja saját algoritmusát, olykor, például pont választások idején korlátozva a hírszájtok elérését - miközben az álhírek terjedésének problémájára rendkívül lassan, évek alatt kezdett egyáltalán reagálni.

Minap jelentettük meg magyarul a Nobel-békedíjas Maria Ressa Így szállj szembe a diktátoroddal című művét, mely javarészben pont azzal foglalkozik, milyen rendkívüli veszélyt jelent a demokráciára a Facebook, amely üzleti érdekeiből adódóan egyáltalán nem érdekelt az álhírek elleni küzdelemben, így kiszolgálójává vált az új típusú autokraták politikai érdekeinek. Rendeljék meg és olvassák el, érdemes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.