Az Európai Bizottság alelnöke szerint egy tagállam tiltakozása miatt nem sikerült megállapodni, miközben milliók vannak áram és fűtés nélkül

eu
2022 december 06., 20:41
comments 35

„A leginkább sürgető ügy ma Ukrajna EU-s finanszírozásának kérdése volt 2023-ra” – mondta kedd délután tartott sajtótájékoztatóján Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.

Dombrovskis elmondta, október végén az unió vezetői bejelentették, hogy az EU pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának 2023-ra, november 9-én pedig a Bizottság 18 milliárd eurós csomagot javasolt.

„Legutóbbi kijevi látogatásomon Zelenszkij elnökkel és az ukrán kormánnyal is tárgyaltam arról, milyen pénzügyi szükségleteik vannak” – folytatta Dombrovskis, hozzátéve, hogy az első részletnek januárban meg kellene érkeznie Ukrajnába.

„Tudjuk, hogy a helyzet rendkívül nehéz. Milliók vannak víz, fűtés és áram nélkül, haladnunk kell. Egy tagállam tiltakozása miatt nem jutottunk ma megállapodásra. A munkát folytatjuk a következő napokban, azzal a céllal, hogy a lehető leghamarabb megállapodjunk.”

Dombrovskis szerint végül meg fogják találni a megoldást. „Az EU-nak egységet és szolidaritást kell mutatnia, és betartani az Ukrajnának tett ígéreteit” – mondta.

link Forrás

Az alelnök sajtótájékoztatója azért is érdekes, mert azután, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter kedden megvétózta, hogy az EU 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az Ukrajnának, a magyar kormány kommunikációs offenzívát indított, azzal az „üzenettel”, hogy nem is vétóztak meg semmit.

A magyar lépést ezek szerint nemcsak az európai ügyekkel foglalkozó teljes sajtó (így a 444 mellett többek között a Politico, az Euronews, a Financial Times és a Reuters) hanem az Európai Bizottság is az egyezség megakadályozásának tekinti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.