Diákok tiltakoztak Kínában, miután egyetlen covidfertőzött miatt bezárták az egyetemüket

külföld
2022 december 6., 18:07

Egy kelet-kínai egyetem diákjai tiltakozást kezdtek a lezárások ellen, miután egyetlen koronavírus-beteg miatt a vezetőség bejelentette, öt napra bezárják az intézményt.

A Twitteren közzétett videókon diákokból álló tömeg látható, amint még hétfőn este a Nanjing Tech Egyetemnél tiltakoznak.


„Haza akarunk menni!”, „Vezetők, mondjatok le!”, „A hatalmatokat a diákok adták nektek, nem ti magatok” – kiabálták a diákok, nyilvánvalóan az egyetem vezetőségére utalva. A felvételeken látszik, ahogy rendőrautó érkezik a helyszínre.

Egy diák megerősítette az AFP-nek, hogy a tüntetésre egy nappal azután került sor, hogy az iskola bejelentette: öt napra lezárja az egyetemet egy fertőzött miatt. Azt is elmondta, hogy társai elégedetlenek voltak az egyetem rossz kommunikációjával, és aggódtak, hogy a téli szünetre sem utazhatnak haza.

A tiltakozás nem sokkal azután történt, hogy az emberek több kínai városban – köztük Pekingben és Sanghajban is – utcára vonultak az emberek, követelve, hogy vessenek véget a zéró covid politika miatti lezárásoknak és korlátozásoknak. Néhányan még a Kínai Kommunista Párt és Hszi Csin-ping elnök lemondását is követelték. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt