Napokra áram nélkül maradhat a háztartások fele Kijevben és a környékén

külföld
2022 december 6., 7:20
comments 1

Vészhelyzeti áramszüneteket rendeltek el Ukrajnában az elektromos hálózat védelmében, hogy a hétfői orosz rakétatámadások miatti áramingadozások ne károsítsák azt. Ennek következtében a hatóságok tájékoztatása szerint a kijevi régióban napokig áram nélkül maradhat a fogyasztók fele.

photo_camera Gyalogos Odessza sötét utcáin 2022. december 5-én, a várost ért orosz rakétacsapás után. Illusztráció: Olekszandr Gimanov/AFP

Az oroszok hétfőn újra rakéták tucatjait lőtték ki az ukrán infrastruktúrára - illetve ezen fegyvereik viszonylagos pontatlansága miatt olykor-olykor lakóházakra, mint például Zaporizzsja városában, ahol több lakóépületet is találat ért.

photo_camera Gyertyafényes koncert a kijevi Építészek Házában az áramszünet közepette 2022. december 1-én. Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Ukrajnában amúgy beállt a tél. Anatolij Fedoruk, Bucsa város polgármestere hétfőn ferencvárosi látogatásán arról beszélt, hogy miközben Budapesten "kellemes meleg van", Bucsában már most mínusz 10 fok a hőmérséklet, ilyen körülmények között kell megküzdeniük az áramkimaradásokkal, melyek következtében a víz- és a távhőellátás is akadozik. Fedoruk épp ezért azt mondta, hogy pillanatnyilag minden másnál nagyobb szükségük volna generátorokra, hogy pótolni tudják a polgári infrastruktúra elleni orosz támadások miatt kieső áramot.

photo_camera Egy otthonából kibombázott borogyankai lakos az ideiglenes szállásaként szolgáló konténerlakásban. Anatolij Fedoruk bucsai polgármester szerint az első decemberi napokban bebizonyosodott, hogy ezek a konténerek nem nyújtanak kellő védelmet a hideg ellen, a városában hatszáz embernek kell új szállást keresni a téli fagyok közepette. Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Volodimir Zelenszkij elnök keddre virradóra szokásos éjszakai helyzetértékelésében azt állította, hogy az oroszok hetven rakétát lőttek ki, ám ezek javát az ukrán légvédelem elhárította. Ez meglepő módon egybevág az orosz védelmi minisztérium közlésével, bár persze az oroszok úgy keretezték a történteket, hogy 17 célpontot akartak kilőni, és ezeket mind eltalálták "precíziós fegyverekkel végrehajtott masszív csapásuk" során. (Via BBC. Címlapkép: lebombázott lakóház a Kijevhez közeli Borogyankában 2022. decemberében. Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt