Nem engedték az új-zélandi szülők, hogy csecsemőjük beoltott ember vérét kapja az életmentő műtéthez

külföld
2022 december 07., 07:48
comments 18

Ideiglenesen az egészségügyi hatóság gyámsága alá helyeztek egy hat hónapos csecsemőt Új-Zélandon, mert a szülők nem engedélyezték, hogy gyerekük életmentő műtétjéhez vérátömlesztést kapjon, csak akkor, ha garantálják, hogy a vér olyan donoroktól van, akik nincsenek beoltva covid ellen - írja a Guardian.

A legfelsőbb bíróság döntése mérföldkőnek számít, és várhatóan óriási visszhangja lesz. Oltásellenes csoportok már most tiltakoznak, a tárgyalóterem előtt is tüntettek.

A Baby W-ként emlegetett csecsemő súlyos szívproblémával született, és ha nem műtik meg sürgősen, akkor meghal. A szülők ennek ellenére csak akkor voltak hajlandók beleegyezni a transzfúzióba, ha az orvosok garanciát adnak arra, hogy olyan donorok vérét kapja, akik biztosan nincsenek beoltva.

Az egészségügyi hatóságok és a vérellátó szolgálat a bíróságon azzal érvelt, hogy ha a szülők visszautasíthatnák a „vakcinázott vér”-t, az veszélyes precedenst teremtene, és a betegek követelhetnék, hogy maguk választhassák meg, honnan származik a vér, amit kapnak.

A legfelsőbb bíróság döntése értelmében a gyerek a szívsebésze és a kardiológusa gyámsága alá került. Ez a műtét befejezéséig és a műtét utáni felépülésig marad érvényben - valószínűleg legkésőbb 2023 januárjáig. A felügyelet csak az orvosi kérdésekre vonatkozik, minden más, a gyereket érintő dologban továbbra is a szülők döntenek.

A bíró megjegyezte, hogy az új-zélandi vérellátó szolgálat bizonyítékot mutatott be az elmúlt hat hónapból arra vonatkozóan, hogy jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik nem beoltott donoroktól kérnek vért, vagy irányított véradásról érdeklődnek. Hasonló tendenciákat figyeltek meg más országokban is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.