Tovább lazít Kína a covidkorlátozásokon

járvány
2022 december 07., 06:56

Peking szerdán bejelentette a koronavírus-járvány miatti korlátozások széles körű lazítását. Kevesebb lesz a kötelező PCR-teszt is - számolt be róla a francia AFP hírügynökség.

A pekingi Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) által nyilvánosságra hozott új irányelvek szerint „a tünetmentes fertőzöttek és az enyhe esetek, akik jogosultak az otthoni karanténra, általában otthonukban elkülöníthetők”, és az ország „tovább csökkenti a nukleinsav-tesztek körét és a tesztek gyakoriságát is”.

Kína a múlt héten kezdett enyhíteni a korlátozásokon, annak ellenére, hogy a napi esetek száma éppen csúcson volt. A szigorú szabályok viszont addigra már országszerte komoly tiltakozásokat váltottak ki. Több városban feloldották a kerületi lezárásokat és engedélyezték az üzletek újranyitását.

Az intézkedések enyhítését bejelentő egészségügyi hatóságok nem tettek említést a tiltakozásokról. A tüntetések a polgári engedetlenség legkomolyabb megnyilvánulásai voltak azóta, hogy Hszi Csin-ping elnök egy évtizede átvette a hatalmat.

A tiltakozásokról és azok jelentőségéről nemrégiben mi is írtunk részletesen.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.