2023-tól legalább egy évvel fiatalabb lesz minden dél-koreai

külföld
2022 december 08., 20:10
comments 7

Elfogadta a dél-koreai parlament a koreai életkorszámítás két hagyományos módszerének megszüntetéséről szóló törvényt. 2023 júniusától csak a szabványosított, nemzetközileg elismert módszerrel számított életkor lesz engedélyezett a hivatalos dokumentumokon. A változtatástól azt várják, hogy csökkenteni fog bizonyos társadalmi-gazdasági költségeket.

Az országban a legelterjedtebb számítási módszer a „koreai életkorrendszer”, amely szerint egy személy születésekor egyévesnek számít, minden újév első napján pedig egy évvel idősebb. Egy másik módszer – a „számolási rendszer” – szerint születéskor nulláról indul az ember, és január 1-jén lesz egyéves.

Mindemellett a világszerte használt rendszer is érvényes, így fordulhat elő, hogy valakinek, aki mondjuk 2002. december 31-én született, 2022. december 8-án három különböző életkora van:

  • a nemzetközi rendszer szerint 19 éves,
  • a koreai életkorrendszer szerint 21,
  • a számolási módszer szerint 20.

A döntés után előfordulhat, hogy valaki nem egy, hanem rögtön két évet fiatalodik a hivatalos papírokon. De egyet minimum. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.