Ülni fognak

reggel 4
2022 december 08., 06:51

Jó reggelt! A tanártüntetéseknek hála biztosan mozgalmas napunk lesz: sávlezárás, ülősztrájk, sorfal, menet az MTVA-hoz.

4 fontos cikk:

Csurog a benzin

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Szerdán több módon is próbáltuk feldolgozni az ársapka kedd éjjeli lekapását. A kormány nagyon próbálja sulykolni, hogy a szankciók miatt szűnik meg az olcsó üzemanyag korszaka. Csurgó Dénes ugyanakkor figyelmeztet, hogy a magyar ellátásban a háború előtt bevezetett ársapka okozott igazi gondokat, a szankciók hatását csak februárban érezte volna meg a Mol.

Első körben Gulyással és Hernádival vitették el a balhét, Orbán hallgatott. Aztán kiposztolta, hogy a „szankciós benzinárakból” keletkező „extraprofitot” elvonja, és a rezsivédelmi alapba irányítja, mire esni kezdett Mol-részvények árfolyama. Az esti kormányrendeletből derült ki, hogy 40 százalékról 95 százalékra nő az „extraprofitadó” mértéke. A taxisok már el is küldték levelüket Orbán Viktornak, hogy emeljenek a tarifán.

Reggel körbenéztünk, és bár varázsütésre nem állt helyre az üzemanyag-ellátás, vannak biztató jelek, Budapesten kis keresgélés után szinte minden üzemanyagtípust kapni 50 liter erejéig. Nem meglepetés, hogy Szlovéniában és Romániában is olcsóbb lett a tankolás az árstop kivezetése után, mint nálunk.

Nem rend

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ma és holnap újult erővel folytatódnak a megmozdulások az oktatásért és a pedagógusokért. Számos iskolában sztrájkolni fognak a tanárok. Több helyen nem lesz oktatás, lesz viszont országos ülősztrájk, blokád és tüntetés is. Ez a program. Addig is:

Európai játszmák

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

A következő hónapok legfontosabb kérdése lehet, hogy mikor mennyi pénz érkezik az EU-tól, és milyen változtatásokra hajlandó cserébe a kormány.

Az egyik kiemelt terület a korrupció, és Magyari Péter három olyan közgazdásszal beszélgetett a 444 podcaststúdiójában, akik nemrég tanulmánykötetet adtak ki Egy autoriter rendszer dinamikája címmel. Egyik írásukat az Európai Bizottság is használta, amikor számon kérte a kormányon a közbeszerzések körüli korrupciót.

A másik csatatér a bíróságok függetlensége, ahol már körvonalazódik a következő hónapok egyik legnagyobb konfliktusa. A Bizottság komoly bírósági reformokhoz is köti a befagyasztott pénzek felolvasztását, a változás az Országos Bírói Tanács hatásköreinek jelentős bővítését eredményezheti. Miklósi Gábor egy nem mindennapi eseményből kiindulva vezet be minket a nem egyszerű, de annál izgalmasabb jogi labirintusba.

Tél tábornok

A téli fagyok éppenséggel kedveznek a páncéloshadviselésnek. Az őszi esőzések és a tavaszi olvadás idején a nehéz páncélosok elakadnak a sárban, a fagyott talajon viszont remekül tudnak haladni.
photo_camera Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

A tél beállta Ukrajnában aligha hozhat nyugalmat. Az ősszel elmocsarasodó táj merevre fagyása kedvező terep a manőver-hadviselésnek, az ukránoknak meg elemi érdekük, hogy maguknál tartsák a kezdeményezést.

Ferenc pápa a II. világháború borzalmaihoz hasonlította az ukránok szenvedését, Putyin elmondta, hogy Oroszország minden eszközzel meg fogja védeni magát, Ursula von der Leyen pedig bejelentette, hogy az EU újabb szankciós csomagot javasol Oroszországgal szemben.

Puccs

photo_camera Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance via AFP

Huszonöt embert tartóztattak le Németországban, amiért meg akarták puccsolni a kormányt. Egy szélsőjobboldali és volt katonákból álló csoport azt tervezte, hogy megrohamozzák a parlament épületét, és átveszik a hatalmat. Németországban évek óta röhögnek a mozgalmon, miközben ők egyre radikalizálódtak. A Reichsbürger tagjai nem ismerik el a háború utáni német államot.

Kariaji

A Galeries Lafayette 2022-es karácsonyfája
photo_camera A Galeries Lafayette 2022-es karácsonyfája Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.