Az Európai Bizottság egyetlen centtel sem csökkentette a büntetési javaslatát

eu
2022 december 09., 16:40
comments 9

Információink szerint pénteken Johannes Hahn biztos levélben tudatta a cseh pénzügyminiszterrel, hogy

a Bizottság teljes mértékben fenntartja november 30-i javaslatát, és továbbra is 7,5 milliárd euró, azaz több mint 3000 milliárd forint befagyasztását javasolja a Magyarországnak járó fejlesztési támogatásokból.

A levelet azért küldte a pénzügyminiszterek tanácsát ebben a félévben elnöklő cseh politikusnak, mert a befagyasztási javaslatról a tagállamok kedden nem tudtak dönteni.

Nem szavaztak a büntetésről, hanem inkább levelet írtak a Bizottságnak, hogy vizsgálja meg a magyar kérdést újra. A miniszterek egyrészt tudni akarták, hogy miért nem csökkentette az eredetileg szeptemberben meghatározott büntetési tételt a Bizottság, amikor a magyar kormány 17 reformintézkedést hajtott végre, a szankció elkerülése érdekében. A másik kérdés arra vonatkozott, hogy a november vége óta a magyar parlament által elfogadott újabb törvények nem elegendők-e a szankció enyhítésére, vagy elengedésére.

Hahn biztos azt írta vissza, hogy a 17 intézkedés végrehajtása elégtelen, és ez a véleménye a testületnek nem változott. Hozzátette, hogy a december elején elfogadott új magyar törvényekről tudtak már november végén is, azokat beszámították, amikor a szankció kivetését javasolták.

photo_camera Johannes Hahn, költségvetésért felelős osztrák biztos. Fotó: VIRGINIA MAYO/AFP

Egyelőre nem világos, hogy a Tanács mikor és milyen formában dönt a bizottsági javaslatról. A pénzügyminiszterek elvben idén már nem ülnek össze, bár egy rendkívüli találkozót lehetségesnek tartják a brüsszeli diplomaták. Illetve más formáció is dönthet elvileg, akár nagyköveti szinten is megtarthatják a szavazást.

Jövő csütörtökön viszont a miniszterelnökök biztosan találkoznak, és lehet, hogy ott születik megállapodás az ügyben. A tagállamok egy része az enyhébb büntetésért, illetve a magyar helyreállítási terv elfogadásáért cserébe az Ukrajnának szánt támogatás, és a globális minimumadó megszavazását várják az Orbán-kormánytól - mindkét ügyben Magyarország egyedül áll a 26 másik tagországgal szemben.

A Tanácsnak december 19-ig van módja szavazni a befagyasztásról. Amennyiben ezt nem teszik meg, vagy nincs minősített többsége a szankció kivetésének, akkor a magyar kormány megússza a befagyasztást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt