Portugáliában legalizálhatják az aktív eutanáziát

külföld
2022 december 09., 05:40

A várakozások szerint a portugál parlament el fogja fogadni azt a törvénytervezetet pénteken, amely lehetővé teszi majd az orvos által kísért öngyilkosságot, azaz az aktív eutanáziát egyes, erősen limitált esetekben. A portugál szabályozás esetében csak felnőttek dönthetnek majd így, és csak akkor, ha aktuálisan, megismételve, minden információ birtokában, szabadon határoznak emellett. Továbbá feltétel, hogy az érintett nagy intenzitású testi fájdalomnak vagy rendkívül súlyos sérülésnek, illetve súlyos és kezelhetetlen betegségnek legyen kitéve.

A törvényjavaslat ellen tüntetők 2020 februárjában, Lisszabonban
photo_camera A törvényjavaslat ellen tüntetők 2020 februárjában, Lisszabonban Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Mint a BBC írja, ha átmegy a javaslat, a portugáloknál olyan szabályozás születik meg, melyhez hasonlót csak pár országból ismerni. A törvény végső szövegét szerdán fogadta el az illetékes bizottság, miután az ellenzék az utolsó pillanatban még népszavazásra próbálta bocsátani a kérdést.

A közvélemény-kutatások szerint az erősen vallásos ország lakosságának mintegy fele támogatja a módosítást, amit az egyház élesen ellenez. A jobbközép PSD próbálta az utolsó pillanatban népszavazásra bocsátani a kérdést, de nem ment át az ötletük, így szavazhat róla a parlament, ahol a kormányzó szocialisták vannak többségben.

A törvényjavaslat már 2020-ban megszületett, de akkor a konzervatív államfő, Marcelo Rebelo de Sousa az Alkotmánybírósághoz fordult. A bíróság egy-két ponton igazat adott az elnöknek, például a nem kellően pontos megfogalmazásokkal kapcsolatos aggálya miatt, de a törvény nagy részét nem dobták vissza.

A parlament utána újra nekilátott megalkotni a törvényt az új szempontok alapján, majd újra elküldték az államfőnek, aki ismét megvétózta azt. Ezúttal azzal volt kifogása, hogy a törvény nem megfelelően tisztázza, mi is számít végállapotnak. Az államfő a módosítást sem fogadta el, sőt, később feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választást írt ki, aminek az lett a vége, hogy a szocialista miniszterelnöknek, António Costának először lett kormányzótöbbsége.

Az új kormány hamar neki is látott az új törvény megalkotásának, ami nagyban hasonlít az előzőre, de vannak kisebb módosítások: például legalább két hónapnak kell eltelnie aközött, hogy valaki kéri, hogy vessenek véget az életének, illetve mire ez meg is történhet.

A törvényjavaslatot számos ellenzéki képviselő is támogatja, úgyhogy jó eséllyel simán át fog menni a parlamenten, és mivel ez egy új törvény lesz, az államfő ismét vétózhatna, de a BBC elemzése szerint ez nem valószínű, hogy meg fog történni.

Európában jelenleg csak három országban, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban legális az orvosilag támogatott, aktív eutanázia, míg a passzív eutanázia, azaz az életmentő kezelések folytatásának leállítása jóval több országban létező gyakorlat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.