A korlátozások feloldása után kezd elszabadulni a covid Pekingben

járvány
2022 december 14., 09:07
comments 7

Járványügyi szakemberek és megfigyelők szerint meredeken emelkedik a koronavírusos esetek száma Pekingben azután, hogy a múlt héten a kínai kormány a tiltakozások miatt visszavonta az addig nagyon szigorú járványellenes korlátozásait. Pontosabban valószínűleg meredeken emelkedik az esetek száma, mert a kínai egészségügyi hatóság a tömeges tesztelések hiányában már nem gyűjt adatokat a tünetmentes fertőzöttekről.

photo_camera Bezárt utcai tesztállomás Sanghajban. Fotó: -/AFP

A hivatalos adatok szerint tehát ugyan visszaesett a fertőzöttek száma, viszont az állami média arról számolt be, hogy a korlátozások feloldása óta hatszor annyian jelentkeztek be a kórházaknál koronavírus-szerű tünetekkel. A Guardian kínai forrásai is arról számoltak be, hogy amióta a kormány egyik pillanatról a másikra visszavonta a szigorú karanténintézkedéseket, a járvány végigmegy a városon: egyre többen számolnak be arról, hogy a barátaik, családtagjaik, munkatársaik megbetegedtek, kínai irodával rendelkező nemzetközi vállalatok is jelentették, hogy egyre több kínai dolgozójuk hiányzik betegség miatt, a gyógyszertársakban pedig már most hiány van otthoni covidtesztekből és megfázás elleni gyógyszerekből. Egyes hírek szerint a hiány miatt már kezd kialakulni az otthoni tesztek feketepiaca is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.