Felrobbantottak egy orosz diplomatát a Közép-afrikai Köztársaságban

háború
2022 december 17., 18:50

Merényletet követtek el Dmitrij Szitoj, az Orosz Ház nevű kulturális központ vezetője ellen a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában. Szitoj egy csomagot kapott, ami felrobbant, miután elhozta a DHL-től, és otthon kinyitotta. Válságos állapotban került kórházba. A helyi rendőrség terrortámadásnak minősítette az esetet. A helyi rendőrfőnök szerint Szitoj már korábban is kapott olyan csomagokat, amikben fenyegetések voltak.

Az orosz külügyminisztérium szerint a támadás célja az volt, hogy megrontsák a kapcsolatot Oroszország és a Közép-afrikai Köztársaság között. A helyi hatóságok még nem nevezték meg a gyanúsítottakat, de Jevgenyij Prigozsin, az afrikai országban is aktív Wagner Csoport vezetője azonnal a francia kormány gyanúsította meg a merénylettel. Az orosz külügyet pedig arra szólította fel, hogy minősítség Franciaországot a terrorizmus támogatójának.

A francia külügyminiszter, Catherine Colonna visszautasította az orosz milicista vádjait. Újságíróknak azt mondta, ez amegszólalás is jellemző az orosz propagandára. (Moscow Times/RIA/Reuters)