Áron alul adta el szárnyaló alternatívenergia-cégét a negyedik leggazdagabb magyar

gazdaság
2022 december 19., 17:55
comments 16

Halmozza a rekordokat az Alteo az utóbbi időben, ezért egyelőre nincs rá magyarázat, hogy a Veres Tibor tulajdonában álló Wallis miért éppen most adja el az Alteo-beli többségi tulajdonát a Molnak, amely a Jellinek Dániel- és Tiborcz István-érdekeltségű magántőkealapokkal karöltve szeretne többségi befolyást és közös irányítást szerezni az energiaszolgáltató cégben.

A hírre mindenesetre nagyot esett az Alteo árfolyama. „Az Alteo által kibocsátott valamennyi törzsrészvényre vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlat keretein belül az ajánlati ár részvényenként 3040 forinton lett megállapítva a Mol által, ez 7,9 százalékkal alacsonyabb, mint a pénteki záróárfolyam” – írta a Portfolio. A papír pénteken az előző napokban beállított történelmi csúcsa közelében, 3300 forintot zárt, hétfő kora délutánra viszont 7,2 százalékkal gyengült.

A felek közlése szerint ráadásul a vételár még a nyilvános ajánlati szintnél is alacsonyabb:

részvényenként 2872 forint.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor
photo_camera Hernádi Zsolt Mol-vezér Orbán Viktort kalauzolja. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Az Erste elemzői szerint az üzlet néhány részlete elég szokatlan, péládul a vételár is túl alacsony. „Meglepetés, hogy a MOL két magántőkealappal működik együtt. Ugyanakkor a teljes ügylet nagysága 65 milliárd forint körül van, ami kicsi a MOL üzletméretéhez képest” – írták véleményükben. Szerintük az Alteónak jó lehetőségei vannak a megújuló szegmensben, nyeresége pedig robbanásszerűen nőtt idén. Mindemellett óriási készpénztermelési potenciállal rendelkezik, ha nem történik további jelentős áram- és földgáz áremelkedés. Az ajánlott felvásárlási ár bőven az Erste célára, a részvényenkénti 3790 forint alatt van. A két magántőkealap bevonása azért érthetetlen, mert az olajtársaságnak bőven van pénze, semmi szüksége társra ilyen nagyságrendű üzletben.

Az MKB novemberben értékelte a céget, és 3812 forintos célárat határozott meg, tehát harminc százalékos emelkedést várt még az Alteo-részvényben. Az árfolyam idén már hasonló mértékű, 34 százalékos emelkedést tudhat maga mögött, ezzel az egyik legjobban teljesítő részvény a Budapesti Értéktőzsdén.

Az Alteo vezetői egyelőre nem szólaltak meg az ügyben, de ifj. Chikán Attila vezérigazgató novemberi nyilatkozatában egy szót sem ejtett arról, hogy változás várható esetleg a tulajdonosi szerkezetben.

„A 11,2 milliárd forint csoportszintű konszolidált nettó eredmény rekordnak számít az ALTEO történetében, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 128 százalékos növekedést mutat”

– áll a cég novemberi közleményében. Ifj. Chikán szerint pedig a remek első háromnegyedéves számokat elsősorban a hő- és villamosenergia-termelés kimagasló eredményessége magyarázza, de a kiskereskedelmi szegmens is rekordot döntött, valamint a megújuló erőművek is stabilan jól teljesítettek. A társaságban amúgy 5 százalékot birtokolnak a cég vezetői.

Az üzlet részben érintené a budapesti távhőt is, hiszen az Alteo Nyrt. leányvállalata az Alteo-Therm Kft., amely 2021-ben 20 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Még 2019-ben ebben a cégben olvadtak össze az alábbi társaságok:

  • Alteo-Agria Kft.,
  • Kazinc-Therm Fűtőerőmű Kft.,
  • Ózdi Erőmű Távhőtermelő és Szolgáltató Kft.,
  • Soproni Erőmű Kft.,
  • Tisza-Therm Fűtőerőmű Kft.,
  • Zugló-Therm Energiaszolgáltat Kft.

Ifj. Chikán pedig a Forbes márciusi számában elmondta, hogy az Alteo ügyfelei közé tartozik a Heineken, a Mol és a Borsodchem is (ami az ország egyik legnagyobb energiafogyasztója), és már a háború előtt elkezdett nőni a kereslet az alternatív energiákkal foglalkozó cégeknél. Jelenleg összesen 26 erőművet tulajdonolnak, illetve üzemeltetnek szélerőművet, vízerőművet, naperőművet, valamint több, megújuló gázzal, illetve biogázzal üzemelő erőművel is rendelkeznek.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy Veres Tibor miért éppen most adta el többségi tulajdonrészét az Alteo Nyrt.-ben. Rászorulva biztos nincs, mert a Forbes legutóbbi 50 leggazdagabb magyar listáján a 4. helyen állt 283 milliárd forintra becsült vagyonnal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.