A két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy, figyelmeztet a washingtoni orosz nagykövet

háború
2022 december 23., 15:47
comments 15

Nagy a kockázata a két nagyhatalom közötti közvetlen összecsapásnak - jelentette ki Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete.

A TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása bizonyítja: ma már senki sem titkolja, hogy a Fehér Ház politikájának valódi célja az Oroszországgal szemben ukrán területen folytatott proxyháború. Ezt pénzzel, fegyverrel és hírszerzési adatokkal támogatja annak érdekében, hogy stratégiai vereséget mérjen Moszkvára.

photo_camera Anatolij Antonov Fotó: MARK WILSON/Getty Images via AFP

Nehezményezte, hogy az amerikai támogatás, amely évekkel ezelőtt kézi lőfegyverek és könnyűfegyverek eseti szállításával kezdődött, mára eljutott a Patriot légvédelmi rendszerek biztosításáig.

„Zelenszkij itteni látogatása, washingtoni tárgyalásai azt mutatták, hogy sem a (washingtoni) kormányzat, sem Kijev nem áll készen a békére. A hangsúly a háborún van, az egyszerű katonák halálán, azon, hogy az ukrán rendszert továbbra is az Egyesült Államok igényeihez kössék” - hangsúlyozta Antonov.

„Diplomatáink az Egyesült Államokban minden lehetőséget megragadnak, hogy elmagyarázzák Oroszország álláspontját. Hangsúlyozzuk, hogy a két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az országunk biztonságával kapcsolatos aggodalmainkat ne hagyják figyelmen kívül, hanem meghallgassák őket és együtt dolgozunk ezek megoldásán” - mondta a misszióvezető.

Antonov egyébként „színházi showként” jellemezte az „elemében lévő” Zelenszkij vizitjét. A diplomata szerint az ukrán államfő azt demonstrálta, hogy kész országa érdekeit az amerikaiakénak alárendelni, Washington pedig cserébe további segítséget ígért neki a Moszkva elleni harcban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.