Franciaország sürgeti, hogy az egész EU-ban teszteljék a Kínából érkezőket koronavírusra

külföld
2023 január 02., 14:57
comments 1

Franciaország az Európai Unió összes országát arra sürgeti, hogy a Kínából érkező utasokat kezdjék el tesztelni koronavírusra, írja a Euronews. Az EU-ban jelenleg Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban - emellett Európában még a blokkon kívüli Nagy-Britanniában - szükséges Covid-tesztet végeznie a Kínából érkezőknek. Egy december végi EU-találkozón már tárgyaltak a tagországok képviselői a kínai járványügyi helyzetről, de közös álláspont nem alakult ki az uniós tisztviselők között. A héten további EU tárgyalásokat tartanak a témában, írja a portál.

Kínából érkező utas a párizsi Charles de Gaulle reptéren kialakított Covid-tesztelő fülkék között halad át.
photo_camera Kínából érkező utas a párizsi Charles de Gaulle reptéren kialakított Covid-tesztelő fülkék között halad át. Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

A kínai kormány döntése alapján januártól ismét szabadon utazhatnak a kínai állampolgárok külföldre, miközben a szigorú lezárásokkal járó zéró-covid politika december eleji feloldása óta megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában. Ez okozza többek között a franciák aggodalmait a Kínából érkező utasok esetében.

Vasárnap óta a Kínából Franciaországba érkezőknek az indulástól számított 48 órán belül negatív tesztet kell produkálniuk, emellett véletlenszerűen tesztelik a francia repülőtereken a Kínából érkezőket. Franciaország arra törekszik, hogy az egész EU-ban ezt a módszertant alkalmazzák, mondta François Braun, az ország egészségügyi minisztere.

Azért is szükség van az uniós szintű koordinációra és a nagyobb hatékonyságra, hogy ne történhessen meg az, hogy egy Coviddal fertőzött kínai utas egy másik EU-országba érkezik, majd innen megy Franciaországba ellenőrizetlenül, mondta Clement Beune francia közlekedési miniszter.

Az intézkedések nem akadályozzák meg, hogy bárki belépjen Franciaországba, hanem azt segítik, hogy pontosan követni tudják a vírus különböző variánsait, mondta Braun.

Egyébként a korlátozás január 31-ig érvényes Franciaországban, és annak a Kínából érkező utazónak, akinek pozitív a tesztje, hét napig önkéntes karanténba kell vonulnia.

Kétségek a teszteléssel kapcsolatban

Azonban egyes szakértők szerint kétséges, hogy az utazók tesztelése mennyiben segít valójában a Covid elleni védekezésben az országoknak.

Az Egyesült Királyságban január 5-től az angol repterekre egyenesen Kínából érkező utasoknak negatív tesztet kell produkálniuk, valamint január 8-tól a britek is elkezdik véletlenszerűen tesztelni a Kínából érkezőket.

Valószínűtlen, hogy a korlátozások megakadályozzák, hogy új koronavírus-variánsok érkezzenek az Egyesült Királyságba, és nehéz megmondani, hogy az intézkedésnek milyen hatása lesz egyáltalán, mondta a fenti brit intézkedésekről Andrew Polland, az oltásokkal és immunizációval foglalkozó brit állami bizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation - JCVI) elnöke a BBC-nek.

“Láttuk a különböző országok utazásra vonatkozó tiltásait a pandémia alatt, amelyek nem akadályozták meg a vírust abban, hogy idővel beutazza az egész világot” - mondta Polland.

Szerinte már bebizonyosodott, hogy nem működik, ha az utazási szabályok módosításával próbálják “betiltani” a vírust.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.