A dohánycégeknek is fizetniük kell a csikkek feltakarításáért Spanyolországban

környezetvédelem
2023 január 03., 15:12
comments 13

Péntektől egy új törvény arra kötelezi a Spanyolországban működő dohánycégeket, hogy ők is járuljanak hozzá annak a milliónyi cigicsikknek a feltakarítási költségeihez, amiket a fogyasztóik dobálnak szét az utcákon. Egy darab csikk nagyjából 10 év alatt bomlik le, miközben olyan mérgező anyagokat bocsát ki, mint az arzén és az ólom.

Az új szabály egy olyan törvénycsomag része, amivel a hulladék mennyiségét igyekeznek csökkenteni, és ösztönzik az újrahasznosítást. Ebben szerepel többek között az egyszer használatos műanyag evőeszközök és tányérok, vattapamacsok, expandált polisztirol poharak és műanyag szívószálak betiltása, valamint a műanyag élelmiszer-csomagolás visszaszorítása. Az uniós irányelveknek megfelelő jogszabály arra kötelezi a szennyezőket, hogy ők takarítsák fel a szemetet, amit létrehoznak.

photo_camera Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

A dohánycégeknek fel kell hívniuk az emberek figyelmét arra is, hogy ne dobálják szét a csikkeket közterületen. Hogy a takarításhoz pontosan hogyan fognak hozzájárulni, egyelőre nem tisztázott. De ötletek vannak. Egy katalán tanulmány szerint a költségek évente 12-21 eurót jelentenek polgáronként, ami összesen az 1 milliárd eurót is elérheti. Tavaly a katalán kormány kezdeményezte, hogy darabonként 0,2 euróért lehessen visszaváltani a csikkeket, ami nagyjából 4 euróval növelné egy doboz cigaretta árát. Ugyanakkor ezt a rendszert még nem vezették be.

Várhatóan a dohánycégek áthárítják a költségeket a fogyasztókra, ami akár ösztönözheti is a leszokást. A spanyol kormány adatai szerint a spanyolok 22 százaléka dohányzik (a nők 16,4, a férfiak 23,3 százaléka).

Közegészségügyi okokból és a tenger védelme érdekében eddig már közel 500 spanyol strandot nyilvánítottak füstmentesnek. Tavaly Barcelona betiltotta a dohányzást a város mind a 10 strandján. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.