Minden ötödik üzlet üres a Nagykörút pesti oldalán

Budapest
2023 január 03., 08:30
comments 56

A G7 újságírói járták végig a Nagykörút pesti szakaszát, a Jászai Mari tértől a Boráros térig, és számokkal is alá tudták támasztani azt, amit amúgy mindenki érez, aki járt az elmúlt években a belvárost keresztül szelő úton: rengeteg a bezárt üzlet.

Mint írják, a négy kilométert végigjárva is látszott, hogy a Nagykörútnak nincs egységes arculata, a legkülönfélébb boltok váltják egymást, és rengeteg a bezárt, kiadó üzlethelyiség.

A cikkben feltárt problémák sok éve velünk vannak: az üzletek látszólag bármit megtehetnek a portáljukkal, simán belenyúlhatnak a történelmi házak homlokzatába, a körút járdájára kitelepülő helyek pedig általában a fiatalok olcsó, tömeges alkoholfogyasztását célzó helyek, melyek egyáltalán nem hívogatóak a nagyon gyors lerészegedést tervező célközönségükön kívül senkinek.

De ez is inkább csak azon a részen figyelhető meg, ahol a bulinegyed határát alkotja a Nagykörút, a többi szakaszon jellemzően még ennyi sincs.

A lap most azokat az üzleteket nézte meg, melyeknek közvetlen portája van a körút felé, összesen 662 darabot találtak a pesti oldalon, és ezek közül 129 jelenleg üresen áll, azaz minden ötödik éppen bérlőt keres. A cikk szerint sok a nemrég bezárt üzlet is, sokszor kinn van még a közelmúlt dekorációja, pedig az infláció keresletletörő hatása csak mostanában kezdett el igazán beütni, azaz a neheze ilyen szempontból még hátra lehet a vállalkozások számára.

A működő üzletek között étteremből van a legtöbb (ebbe beletartoznak a különféle gyorséttermek, kebabosok is), majd jönnek az italt árusító helyek, végül az élelmiszerboltok, melyek azonban sokszor éjjelnappali működésűek, és legfontosabb funkciójuk szintén az alkoholárusítás. Ezután fodrászatok és pénzváltók jönnek, könyvet már csak mindössze hat helyen árusítanak.

A G7 azért talált örömteli újítást is: a Teréz körúton a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nemrégiben megnyitott, kifejezetten jól kinéző új kirendeltségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.